مطالبهء تازه برای محاکمهء جنايتکاران جنگی

گروه ديده بان حقوق بشر که در نيويورک مستقر است از حامد کرزی، رئيس جمهور افغانستان خواسته است تا برای محاکمه متهمان ارتکاب جنايات جنگی محکمه يی را تشکيل دهد.

 در گزارش گروه ديده بان حقوق بشر که دو سال برای تهيهء آن صرف شده است ، نام  چند تن از آن  متهمان ارتکاب جنايات جنگی  نيز  ذکر شده است که همين اکنون هم در دولت افغانستان سمت های مهمی را بر عهده دارند.

ديده بان حقوق بشر می گويد وضعيت جاری به مثابه دادن مصونيت به کسانی است که در گذشته حقوق بشر را زير پا گذاشته اند.

در گزارشی که قبلاً کميسيون حقوق بشر افغانستان  به رييس جمهور ارايه کرده بود نيز  تأکيد به عمل آمده بود که اکثريت مطلق مردم افغانستان خواهان محاکمهء جنايتکاران جنگی اند. و امّا هم آن گزارش و هم گزارش های قبلی و بعدی ديگر ، همه پس از چند روز سر و صدا و وعده های غير مشخص و مبهم از سوی آقای کرزی، به تاق نسيان سپرده شدند .  در رابطه به گزارش  کميسيون حقوق بشر افغانستان ، ما گفت و شنودی داشتيم با آقای مسعود فارانی که اينک آن را به شما تقديم می نماييم . گرچه اين مصاحبه در رابطه به گزارش کميسيون حقوق بشر افغانستان انجام يافته بود ، ولی  به رغم موجوديت نکات تازه و مشخص در گزارش ديده بان حقوق بشر ، گمان نمی رود که برخورد دولت افغانستان و قدرت های سهيم در قضايا در برابر اين مسأله تغيير کرده باشد .

 

 قدرت های ذيدخل خارجی نيز

از محاکمهء جنايتکاران جنگی هراس دارند

گفت و شنود با مسعود فارانی

آسمايی - آیا پیشنهاد کمیسیون حقوق بشر افغانستان در مورد محاکمهء جنایتکاران جنگی و متهمان به جنایات علیه بشریت ، عملی است ؟

فارانی : متأسفانه پیشنهاد کمیسیون حقوق بشر افغانستان ، با توجه به وضع افغانستان ، سیاست های جامعۀ بین المللی و مخصوصاً جو حاکم، بسیار عام است.

از سوی دیگر ، با وارد کردن مقولۀ «جهاد» و دفاع از آن ، ارزش حقوقی این سند تقلیل یافته .

در مورد عملی بودن محاکمۀ جنایتکاران ، باید دو نکته را مدنظر بگیریم :

1- در حالی که قدرت های جهانی پشت یک عده جنایتکاران جنگی به منظور استفاده از آنان در برنامه های جیوپولیتیک و جیوستراتیژیک شان ایستاده اند و هم اکنون در اهرم های قدرت و ادارۀ دولتی د رمرکز و محلات و حتّا بخشی بزرگی از NGO ها در حیطۀ اراده و ادارۀ این جنایتکاران می باشند ، روشن است که مسأله همچنان برعکس باقی مانده و جنایتکاران جنگی مانند این بیست و چند سال ، به محاکمۀ ملت و تطبیق حکم و ارادۀ خود شان بر مردم بی پناه افغانستان ادامه خواهند داد. از این رو ، سیاست مبنی بر تهیۀ پیشنهاد ، با وجود کار شریفانه و قابل قدر تهیه کنند گان گزارش ، صرف ماستمالی حقایق  بوده و به عنوان تابلیت های مسکن از طرف سیاست های حاکم برای مردم ارایه شده و روشن است که عملی نمی باشد.

2- به هر رو ، این حق مردم است که جنایتکاران جنگی را به محاکمه بکشانند. این که امروز جنایتکاران جنگی با ثروت و قدرت و پشتوانۀ نیرومند خارجی بر سینۀ مردم نشسته اند و مانع از تحقق حق مردم می شوند به معنای انصراف مردم از حق قانونی شان نمیباشد. مردم حق دارند از مجراهای گوناگون برای تثبیت این حق خویش تلاش ورزند ، تا بتوانند با حضور فعال خویش این حق را مسجل و اجرای آن را عملی سازند.

آسمايی - آیا گزارش کمیسیون بی طرفانه است و   در برگیرندهء همهء جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت و مرتکبین آن ها می گردد و یا این که گروه خاصی را هدف قرار داده است و گروه و یا گروه های دیگری را از دید انداخته است؟

فارانی : اگر منظور پرسش جهت قومی و تنظیمی باشد ، از آن چنین بویی به مشام نمی رسد.

و امّا، متأسفانه گزارش کوشیده است تا بین جنایت و حقیقت وضع بی طرفی را اختیار کند. این گزارش در بین جنایتکاران و قربانیان ، بی طرف است ؛ و امّا ، در بین مردم و سیاست های بی رحم منطقه یی آن قدرت هایی که افغانستان را در این مدت به خاک و خون کشانیده اند ، صراحت لازم را نداشته و این تصور را به وجود می آورد که صرف برای رام کردم جنایتکاران جنگی و اعمال فشار بر آنان در راستای سیاست های حاکم در افغانستان و منطقه تهیه دیده شده است ، نه در جهت برآورده شدن حق مردم و قربانیان جنایات و تأمین عدالت.

روشن است که عدم صراحت گزارش ، سبب شده تا جنایات جنگی تعریف همه جانبه نیافته و حتّا اگر عملی هم گردد اکثریت جنایتکاران جنگی از کنار آن با تمسخر خواهند گذشت.

آسمايی - واکنش های مخالفانه علیه این گزارش و اتهاماتی را که علیه کمیسیون برخی ها مطرح کرده اند چه گونه ارزیابی می کنید؟

فارانی : واکنش های انتقادی و مخالفانۀ دیگران علیۀ این گزارش هرچه بوده باشد ، مهمترین واکنش ها از جانب خود این جنایتکاران جنگی و روشنفکرنمایانی که در دم آنان بسته اند ، ابراز گردیدند.  آنان که در اوج قدرت ، ثروت و تضمین سیاسی قرار دارند ، این گزارش بدون پشتوانۀ اجراییه یی را حتّا اسایۀ ادب علیۀ بارگاه مبارک شان تصور نموده و به این صورت به غلغله و دندان نشان دادن پرداختند. در یک جمله ،از این آقایان باید پرسید که  در کجای جهان مجرم در مقام قضاوت قرار می گیرد ؟

آسمايِ - این را که کسانی می خواهند تا دامنهء این مسأله را به فراتر از کودتای هفت ثور، رسانیده و می گویند که تمام جنایات وقوع یافته در قرن بیستم  و حتّا فراتر از آن و مرتکبین آن ها به محاکمه کشانیده شوند ، از نظر حقوقی و منطقی چه گونه ارزیابی می نمایید؟

فارانی : کشاندن دامنۀ این مسأله به فراتر از کودتای ثور ، زمینه سازی برای فرار از محاکمه می باشد. بسیاری ازمواردی که در قرن بیستم در افغانستان و سایر کشورهای جهان پیش آمده است ، مر بوط به مقولۀ استبداد می شوند که پاسخ و شیوۀ حل خود را دارد. مقولۀ جنایات جنگی یک پدیدۀ مشخص است. باید متوجه بود که جنایتکاران جنگی کنونی پر قدرت در افغانستان ، با وجود تمام پشتوانه هاییی که دارند ، از بیداری مردم و تشکل و حضور آنان در صحنۀ سیاسی ، در دل هراس بسیاری دارند. از این جهت آنان و قلمچی های ریزه خوار شان تلاش می ورزند تا این مسأله را طوری مخدوش سازند که در صورت آشکار شدن ارادۀ مردم ، اهرم های حقوقی و تاریخی قضیه کاملاً بی پایه شده باشند.

امّا ، ولو پرداختن به قضیه به گذشته ها هم کشیده شود ، باز هم نقطۀ آغاز از امروز خواهد بود و اول حاضران و بعداً غیرحاضران به میز محاکمه کشانیده خواهند شد ؛ لذا جنایتکاران و دست شوران شان به هر چه که دست اندازند ، سودی نخواهد بخشید.

آسمايی - با جنایتکاران جنگی و مرتکبین جنایات علیه بشریت در افغانستان چه برخوردی باید بشود و این برخورد چه هدف و یا اهدافی را باید دنبال کند؟

فارانی : جنایتکاران باید مطابق به قانون به سزای اعمال شان برسند. کسانی که فکر می کنند با گذشت و عفو جنایتکاران و فراموش کردن جنایات ، وحدت ملی و امنیت تأمین و تقویت می گردد ، نمی دانند که هر گونه کاستن از عدالت هرگز به وحدت ملی و امنیت کمک نخواهد کرد.

باید متوجه بود که همین جنایتکاران جنگی سبب تضعیف وحدت ملی ، بربادی امنیت و بربادی بزرگترین بخش از داشته های معنوی و مادی کشور شده اند. هر چه قاطع تر و زودتر علیه جنایتکاران جنگی اقدام گردد ، به همان اندازه وحدت ملی و امنیت اعاده و بازسازی معنوی و مادی کشور  قرین واقعیت خواهند گردید.

باید واضح باشد که جنایتکاران جنگی از نظر قومی مخصوصاً پنج گروه عمدۀ اتنیکی بزرگ افغانستان ، هیچ گاه صرف مربوط به یکی یا دو نبوده ، بل متأسفانه وجود آنان ، دامن این هر پنج گروه اتنیکی را لکه دار ساخته است.

در پایان چند نکته را می خواهم اضافه بکنم:

1- گزارش متأسفانه پایۀ اجرایی ندارد

2- رقبای عمدۀ دوران جنگ سرد که اکنون گویا به خصوص در محور ضد تروریزم متحد شده اند ، با جنایتکاران جنگی در افغانستان پیشینۀ همکاری دارند و نمی خواهند این جنایتکاران به پای میز محاکمه کشانیده شوند ؛ زیرا می دانند که از این طریق رد پای خودشان نیز در قضیه  روشن خواهد شد.

3- صرف نظر از این که جنایتکاران عملاً به پای میزمحاکمه قانونی کشانیده شوند یا نه ، ملت افغانستان با هزار نوع حکم خود را در مورد شان ابراز نموده و خواهند نمود . ملت ، این جنایتکاران را در محکمۀ وجدان ملی محاکمه نموده و حکم اعدام معنوی آنان را صادر کرده اند.