01.10.2014

 

آغاز سفر تندیسه توفیق یک زن افغان در فرانکفورت

به روز ۲۵ سپتمبر ،‌ مراسمی برای آغاز سفر تندیسه ی برونزی خانم نادیه قانع ،‌ در شهر فرانکفورت برگزار گردید. در این مراسم پیتر فیلدمن شاروال شهر فرانکفورت ، شماری از مسوولان دیگر شهرداری ، ‌نماینده گان نهادهای اجتماعی و فرهنگی ، هنرمند و مجسمه ساز شناخته ی شده ی افغان آقای معصوم برهنه و شماری  از نماینده گان محافل فرهنگی و اجتماعی افغانان مقیم  آلمان  و کشورهای همجوار اشتراک ورزیده بودند.

ابتدا خانم روزینا والتر مسوول اتحادیه «بیرمی» به حیث میزبان،‌ مهمانان را خوش آمدید گفت و راجع به شخصیت نادیه قانع و فعالیت های ارزنده ی او صحبت کرد. او گفت : «پیوند ما با نادیه قانع متکی بر آرزومندی مشترک قلبی و تعهد مشترک مان برای کومک و پشتیبانی از کوشش زنان مهاجر برای تامین آینده ی مناسب شان است » .

پیتر فیلدمن شاروال شهر فرانکفورت ضمن سخنرانی افتتاحیه مراسم با تقدیر از کار و فعالیت مسلکی و نیز فعالیت های رضاکارانه ی خانم نادیه قانع ،‌  به سال های قبل - زمانی که  برای بار نخست با کار و فعالیت نادیه قانع  آشنا شد - برگشت و سپس  ابتکارات و موفقیت های نادیه قانع را برشمرد.  او در ادامه صحبتش گفت:

«... این تندیسه برای بزرگداشت از نقش فوق العاده ی یک فرانکفورتی افغان الاصل آفریده شده  که برای شهر ما  منبع ابتکارات  ارزشمندی  است.

... نادیه قانع که به حیث یک پناهجوی ۱۹ ساله وارد فرانکفورت شد ، امروز یک متشبث و شخصیت شناخته شده و موفق است . او هم به حیث رییس موسسه پرستاری خانه گی  AHP  هم به حیث رضاکار اجتماعی برای آموزش حرفه یی و ادغام اجتماعی مهاجران خدمات ارزنده  یی را ا انجام داده است. من با این موسسه که در نزدیکی منزلم است سال ها قبل از روی کنجکاوی آشنا شدم - موسسه یی که  مبتکرانه با  رعایت حساسیت های دینی و فرهنگی از سالمندان دلسوزانه پرستاری میکند...

...موفقیت های نادیه قانع منبع الهام هنرمند مجسمه ساز افغان مقیم شهر کسل شد و او تصمیم گرفت تا  این اثر را بیافریند- اثری که شهامت ،‌ تعهد و اراده ی نادیه قانع را برای مبارزه به خاطر حقوق زنان و مبارزه با دشواری های زنده گی و  جاذبه ی مثبت شخصیتش را بازتاب دهد...

... بیرمی - اتحادیه یی که از ۲۵ سال  به این سو کار بسیار ارزشمندی را برای ادغام مسلکی مهاجران انجام میدهد-  نیز این شایسته گی را دارد تا نخستین ایستگاه  سفر این تندیسه  در شهر فرانکفورت باشد. طوری که خانم روزینا والتر مسوول اتحادیه بیرمی  تاکید ورزید : «پیوند ما با نادیه قانع متکی بر آرزومندی مشترک قلبی و تعهد مشترک مان برای کومک و پشتیبانی از کوشش زنان مهاجر برای تامین آینده ی مناسب شان است » . قرار است این تندیسه ی برونزی در موسسات دارای  اهداف و تعهدات مشابه  در شهر فرانکفورت و حومه ی آن به نمایش گذاشته شود...» .

بانو رامین برهنه دختر آقای معصوم برهنه که خود نیز در رشته ی تاریخ هنر تحصیل میکند،‌  سخنران دوم این مراسم بود. او نخست از جانب پدرش از مقامات عالیرتبه ی شهر فرانکفورت به خاطر حضور شان در این مراسم و قدردانی  آنان، ‌ابراز امتنان نموده و پس از مکث فشرده بر زنده گینامه ی نادیه قانع  افزود: «  وقتی پدرم شنید که برای اولین بار یک زن افغان عالیترین نشان دولتی آلمان را کسب نموده است ،‌ بسیار تحت تاثیر قرار گرفت- نه به خاطر این نشان ،‌ بل برای آن چه  سبب این افتخار شده بود».

سپس خانم صالحه وهاب واصل ،‌ پیام استاد لطیف ناظمی را که به علت سفر نتوانست شخصا در مراسم حضور یابد ،‌ به زبان دری برای حاضران خواند . در این پیام از جمله آمده است : «... سالهای جنگ ، اشغال و آشوب است که تند باد حوادث زنی را از آن سوی جهان به این سوی گیتی پرتاب می کند تا خود اگر بتواند هستی و سرنوشتی برای خود رقم بزند. او خودش را در کشوری می یابد بیگانه، بامردمانی بیگانه ، با فرهنگی بیگانه و زبانی بیگانه . اما ( نادیه قانع) زنی که سرنوشت او را بدین سوی جهان کشانده است خودش را در میان این همه بیگانگی ها می یابد و در می یابد و با استعداد و پشتکارش تا بدینجا می رسد که تندیسش را در پایتخت اقتصادی اروپا، در شهر گویته و شهر نمایشگاه ها به نمایش می گذارند.
نادیه قانع در کتابش زیر نام ( من آلمانی افغان تبارم) به خواننده اش با صداقت و صراحت می گوید که چگونه پَلَه به پَله تا ملاقات پیروزی رسیده است .او زنی است که این راه را با پای خودش پیموده است ؛ زنی است که همواره با پای خودش راه می رود از همین رو پیوسته به حق تقدیرش کرده اند...»

در پایان مراسم خانم نادیه قانع پس از ابراز امتنان از حضور مقامات رسمی و سایر مهمانان و ابراز سپاس از آقای معصوم برهنه - آفرینشگر اثر- پارچه ی ادبی پرمعنایی را که به زبان آلمانی نوشته بود و احساسش را نسبت به فرانکفورت - شهر محل اقامتش و آرمانش برای زادگاهش افغانستان را بازتاب میدهد ،  خواند که با استقبال پرشور حاضران مواجه گردید.

*

نادیه قانع :

«خانه

بعضاً از خود می پرسم: "شهر چه معنی دارد؟"
آیا شهر همان مکانی است که آدم در آن تولد می شود؟ آیا شهری که در آن سال ها زیسته ایم، خانه ی واقعی ما نیست؟

نه تلویزیون، نه انترنت و نه هم هیچ پدیده ی دیگری برای من آن احساس خوش آیندی را می دهند که وقتی هر روز صبحِ زود در جاده های محل اقامتم قدم می زنم و از دیدن انسان های آشنا، ساختمان ها، درختان و رفت و آمد آدم ها سرشار از زنده گی می شوم و خودم را متعلق به این محیط می دانم.

وقتی از سفر های دور دوباره بر می گردم و چشمم به برج بلند نمایشگاه فرانکفورت می افتد، احساسی به من دست می دهد که گویا حالا به خانه ام رسیده ام. این احساس با هیچ احساس دیگری برایم تعویض پذیر نیست.

شهر برای من محل تجمع فرهنگ ها معنی می دهد که قلبش را انسان ها تشکیل می دهند- انسان هایی با بیوگرافی های مختلف، با فرهنگ های مختلف و با برداشت های مختلف از گذشته، از حال و از آینده. فرانکفورت برای من چنین شهری است. شهری با همزیستی و هماهنگی فرهنگ های مختلف. سال های بسیاری برای این هماهنگی و همزیستی در این شهر مبارزه شده است و حالا وظیفه ی ماست که این میراث را توسعه ببخشیم و ادامه دهیم. دست آورد های  آلمان ( فرانکفورت ) مرا برای افغانستان ( کابل ) قوت و امید می بخشد.

آرزو می کنم که افغانستان ( کابل ) نیز مانند  آلمان ( فرانکفورت ) محل همزیستی و هماهنگی فرهنگ های مختلف گردد-  محلی که انسان ها بر اساس جوهر انسانی شان ارزش داشته باشند؛ محلی که ملیت، قومیت، جنسیت و وابسته گی دینی ارزش انسان را تعیین نکنند.
بر اساس همین معیار های انسانی است که احساس می کنم فرانکفورت خانه ی من است».

در شام همین روز  ضیافتی ترتیب شده بود که در آن اشتراک کننده گان مراسم با غذاها  و موسیقی تک نوازی افغانی  پذیرایی  شدند.

**

نادیه قانع - « یک آلمانی افغانی الاصل» - شناسه ی کوتاه

1960 متولد افغانستان ( کابل )
1976 فارغ لیسه ی ملالی
1976 - 1978 سکرتر اول در وزارت تجارت و معلم در یکی از مکاتب عالی بغلان و کابل
1980 فرار پر از مشقت و پر از ماجرا از طریق پاکستان و لندن به آلمان
1981 تولد پسر اول
1983- 1991 عهده دار وظایف مختلفه از قبیل پاک کاری و فروشنده گی ، همکار در امور دفتری مرکزی اتحادیه ای طبیبان ایالت هسن و پرستاری کلان سالان
1988 تولد پسر دوم
1991 تاسیس اولین موسسه ی پاک کاری در فرانکفورت
1993 تاسیس موسسه ی پرستاری نیازمندان با رعایت حساسیتهای دینی و فرهنگی
1999 دریافت تابعیت آلمان
2001 تاسیس اتحادیه « زن » برای پشتیبانی ازحقوق زن های افغان
2010 معرفی کتابم به نام « من یک آلمانی افغانی الاصل هستم »
2002 تا امروز در یافت جوایز مختلف ومتعددی از قبیل :
- دو بار یکی از ده بهترین کارفرمایان
- جایزه ی اول همزیستی و توسعه ی اقتصادی ایالت هسن
- شهروند برگزیده ی فرانکفورت در سال 2005
- بهترین کارفرما در بخش صحت عامه در آلمان
- جایزه ی موسسه دار دور اندیش در سال 2007
- عالیترین نشان دولتی جمهوری فدرالی آلمان در سال 2009
- جایزه ی شهروندان : «نجات دهید، کومک کنید، شانس ببخشید»
- سوزن نقره یی برای بیست و پنج سال عضویت در سازمان صلیب سرخ
و تا امروز : فعال ، در تعداد زیادی از نهادها و اتحادیه ها

***

لینک های مرتبط با موضوع :

متن کامل پیام لطیف ناظمی

سخنرانی  رامین برهنه - متن آلمانی

Künstler ehrt Unternehmerin

صفحه ی ویژه ی بزرگداشت از نادیه قانع  به مناسبت دریافت عالیترین نشان دولتی آلمان