نشر :  28.06.2013

سخن روز

 

«ای اس آی» توپ مذاکرات قطر را در  میدان  «ایتلاف سابق شمال» انداخت

چنان به نظر میرسد که به رغم گفتگوی ویدیویی میان روسای جمهور افغانستان و امریکا و سفر نماینده ی خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان به کابل، هنوز دو طرف در مورد مذاکرات با طالبان نه تنها به توافق نه رسیده اند، بل کابل در مورد نیات واشنگتن سخت مشکوک است-نشانه های متعدد و پیهم گویای این امراست که از جمله میتوان نکات بیان شده در  بیانیه ی رادیویی اخیر حامد کرزی  و نیز مطلبی که سخنگوی وی برای سایت بی بی سی نوشته ، را مثال آورد.

این درست است که بیرق و لوحه ی «امارت اسلامی افغانستان» در اثر واکنش حکومت و نیز  اپوزسیون سیاسی و جامعه ی مدنی افغانستان، برداشته شد. و اما، آن اظهارات مسوولان دفتر قطر که عملن به معنای نفی دولت و نظام موجود و رد مشروعیت نظام  ، انکار از مذاکرات با دولت و نیز معرفی دفتر در سطح نماینده گی یک دولت در تبعید بود، از سوی مسوولان این دفتر نه پس گرفته شدند و نه هم تعدیل گردیدند.

با توجه به مراتب بالا ، موضع دولت افغانستان در مورد این دفتر و تعویق مذاکرات شورای عالی صلح با طالبان، الی قرار گفتن این روند در چهارچوب قبلن توافق شده میان افغانستان و جامعه ی بین المللی کاملن قابل درک است.

از سوی دیگر سووظن در مورد این روند- که چی گونه گی مراسم  افتتاح نماینده گی طالبان گوشه یی از آن را به نمایش گذاشت- نیز کاملن قابل درک است. در این مورد میتوان بر نکات بسیاری انگشت نهاد؛ از جمله مثلن :

-  مسوولان این دفتر از سوی کی تعیین شده اند و از کدام مرجع دستور دریافت میدارند؟

- چرا مواضع و گفته ی مسوولان دفتر قطر با مواضع و گفته های رهبران سیاسی شناخته شده ی طالبان ( مثلن ملا آغاجان معتصم که روابط بسیار نزدیک با ملا عمر داشته است) ، در تضاد قرار دارد؟

- چرا آی اس آی حاضر نه شده است تا ملا عبدالغنی برادر را - کسی که از رهبران سیاسی کاملن شناخته شده ی طالبان است و گفته میشود از سوی ملا عمر برای مذاکره با دولت افغانستان توظیف شده بود- از زندان رها کند؟!

-  آیا قرابت نزدیک به یگانه گی   مواضع و گفته های مسوولان دفتر قطر  با گفته ها و مواضع  مقامات مهم نظامی و استخباراتی پاکستان ، تصادفی است؟!

ما در نخستین واکنش به گشایش «دفتر امارت اسلامی افغانستان» نوشتیم که این روند اگر به همین صورتی که آغاز گردیده ادامه یابد« بعید به نظر نه میرسد که این جریان در بهترین صورت به برگزاری «کنفرانس بن سوم» به همان گونه یی که «کنفرانس بن اول» بود ، بینجامد - چیزی که پاکستان در آستانه ی «کنفرانس بن دوم» نیز در تلاش آن بود. در «کنفرانس پاریس» نیز هم از سوی نماینده گان طالبان و هم از سوی اپوزسیون سیاسی حکومت، نشانه هایی از چنین تمایلی قابل تشخیص بود. شکی نیست که در این صورت برنده ی اصلی طالبان خواهند بود؛ زیرا چنین کنفرانسی کم از کم به معنای تایید غیر مستقیم  ادعای طالبان در مورد مشروعیت خود شان و نیز در مورد غیر مشروع بودن نظام کنونی ، خواهد بود».

و امروز رویترز به نقل از دو مقام کلیدی برحال اردوی پاکستان نوشته است که اینان، حامد کرزی را مانع در برابر صلح ، و «ایالات متحده ی امریکا، طالبان و ایتلاف سابق شمال» را بازیگران اصلی برای هر گونه پروسه ی صلح  میدانند. گپ ناگفته در پشت این گفته همانا نفی نظام  موجود و دستاوردهای دوران پساطالبی است- نظامی که با لویه جرگه ، رای میلیون ها افغان در انتخابات های گذشته و شناخت وسیع بین المللی ، مشروعیت آن غیر قابل انکار است.

حال باید دید که رهبران اپوزسیون سیاسی به  درافشانی های نظامیان پاکستانی ، چی گونه جواب خواهند داد؟

اپوزسیون سیاسی باید با این دام برای پارچه پارچه کردن افغان ها و افغانستان هوشیارانه ، قاطع ، بدون ابهام و روشن برخورد کند.

جامعه ی مدنی و آنانی که خواستار  رعایت و  پاسداری از  قانون اساسی و دستاوردهای دوره ی پسا طالبی اند، نه باید چشم به راه و گوش به آواز بماند، بل در  صورت سکوت اپوزسیون سیاسی و یا بخش هایی از آن ، باید آنان را وادار بسازند تا مواضع خود را  در  پیشگاه مردم افغانستان روشن کنند. فراموش نه کنیم ، این جا گپ روی شخص حامد کرزی نیست- سخن روی رییس جمهور افغانستان  و نهایتن نظامی است که وی در راس آن قرار دارد.

همچنان امریکا و بریتانیا باید بدانند که «جریان قطر» سبب  بی اعتمادی وسیع  مردم افغانستان نسبت به آنان شده است- اگر امریکا و بریتانیا میخواهند این اعتماد را اعاده کنند، در این صورت باید روشن بسازند ، و در عمل اثبات نمایند که تعهدات خود در قبال افغانستان را صادقانه انجام میدهند و در صدد معامله ی پنهانی با پاکستان  بر سر افغانستان نیستند. در غیر آن این تجربه ی تلخ در حافظه ی تاریخی افغان ها  با خاطرات تلخ تاریخی از استعمار بریتانوی گره خواهد خورد .


***

لینک های مرتبط با موضوع:

مطالب تازه:

مقامات پاکستانی رییس جمهور کرزی را مانع بزرگ پروسه صلح می دانند

داوود مرادیان : طرح پاکستانی صلح ناکام خواهد شد

مصاحبه ی تلویزین طلوع با ملا آغا جان معتصم

مذاکرات دوحه ترتیباتی برای دوباره به قدرت رساندن ‏طالبان

يك مقام ارشد پيشين اداره اوباما - ملا عمر هيچگاهي بدون رضايت دستگاه استخبارات پاكستان به گشايش دفتر طالبان در قطر موافقت نمي كرد

 

 

از موضع رسمی :

شورای صلح- حذف عنوان و برداشتن پرچم طالبان از دفتر قطر کافی نیست

حامد کرزی و جان کری طی یک تماس تیلفونی در مورد انکشافات تازه در رابطه به گشایش دفتر طالبان، صحبت کردند

حامد کرزی- حمله کنندگان به مساجد دشمنان اسلام و بشریت هستند

تا زمانی که پروسه صلح کاملاً افغانی نباشد، شورای عالی صلح در مذاکرات قطر اشتراک نمی کند

اعلامیه شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی افغانستان

ولسي جرګې په قطر کې د طالبانو د سیاسي دفتر له جوړیدو سره سخت مخالفت څرګند کړ

*

حامد کرزی-  افغانستان  نه میخواهد عمق ستراتیژیک پاکستان باشد

متن کامل سند نهایی کنفرانس بن - انگلیسی

د بن کنفرانس اعلاميه

بخش هایی از اعلامیه کنفرانس بین المللی افغانستان در بن- دری

کنفرانس بن دوم ديدگاه ها تحليل ها ، اسناد

 

**

آسمایی:

مذاکرات دوحه ترتیباتی برای دوباره به قدرت رساندن ‏طالبان

آیا هدف اعاده ی «امارت طالبی» است ؟!...

افغانستان و خطر صوبه ششم شدن

آرشیف سخن روز

***

منابع دیگر:

پاکستان په قطر کې د طالبانو د دفتر د پرانستل کېدو هرکلی وکړ

داوود مرادیان : طرح پاکستانی صلح ناکام خواهد شد

چرا طالبان به این اندازه از صلح گریزان اند؟

يك مقام ارشد پيشين اداره اوباما - ملا عمر هيچگاهي بدون رضايت دستگاه استخبارات پاكستان به گشايش دفتر طالبان در قطر موافقت نمي كرد

سید خلیل الله هاشمیان- اشتباهات طالبان و عکس العمل افغان ها

نگرانی‌ها فراتر از پرچم و لوحه است

گشایش دفتر طالبان در قطر و چند نکته قابل تامل

نقش دولت افغانستان، نقطه مبهم در مذاکرات با طالبان

مصاحبه با آرمیتاژ سیاست مدار کهنه کار امریکایی در مورد افغانستان و پاکستان