د آسمایی بلنلیک

ګرانو لوستونکو ،

تاسو ته بلنه ورکو چی در آسمایی د راتلونکی ګڼی لپاره خپل آثار موږ ته د ایمیل په وسیله  ولیږی. موږ ستاسو همکاریو ته به هرو مرو ښه راغلاست وایو او ستاسو آثار به په امانتداری سره خپروو.

 

فراخوان آسمايی

 

خوانندهء گرامی ،

به اين وسيله مطالبی را که در نظر است در شمارهء آيندهء  آسمايی  در مرکز توجه باشند  ، به خدمت تقديم می داريم . اگر در مورد صورت طرح مسايل ملاحضاتی داشته باشيد  و يا طرح پرسش ها و نکات جديد و يا تعديل برخی نکات را لازم بدانيد ، از دريافت نظر و مشورت شما سپاسگزار خواهيم شد.

البته شما اگر خواسته باشيد می توانيد به برخی از جنبه های مسايل  مطروحه بپردازيد و يا اين که از زاويهء که شما خود لازمی می دانيد در اين بحث ها اشتراک بفرماييد .

به آرزوی توجهء شما به مراتب زيرين و اشتراک شما در اين بحث ها  منتظر مهربانی شما در روزهای نزديک خواهيم بود .

*** 

« می خواهيم ملت شويم يا « جمع پراگنده« باقی بمانيم؟»

 

وسوسهء گرايش به قوم و قبيله ، نژاد ، زبان ، سمت و مذهب ، از دههء 80 به اين سو چنان گسترده گرديد که در هيچ مرحله يی از  گذشته مثالش را نمی توان يافت . اين وسوسه هنوز هم فروکش نکرده است . جدال های لفظی در شمار زيادی از صفحات نشريه های مطبوع و انترنتی افغان ها به گونهء مستقيم و غير مستقيم ، نيز گواه اين گرايش است .

ديدن  طيف وسيع  تنوع اتنيکی در افغانستان نياز به  ذره بين و دوربين ندارد - اين واقعيت را می توان با چشم ساده هم ديد . اگر تنوع زبانی ، دينی و مذهبی را هم بر آن بيفزاييم اين طيف به مراتب گسترده تر می گردد.

افراطيونی که اکنون خود را نمايندهء اين قوم يا آن قوم می دانند ، کار را به نثار اتهامات بی پايه و دشنام های زشت می رسانند .

در مورد نام افغان، افغانستانی و  افغانستان هم منازعات لفظی ميان گروه های ياد شده در جريان است .. 

نمی توان گفت که در افغانستان مسايل قومی ، زبانی ، سمتی و مذهبی ، در مرحلهء پيش از بحران سه دههء اخير  همه حل شده بودند و هيچ مشکلی موجود نبود ، ولی چنان هم نيست که بحران خونين  سه  دههء اخير در اثر اختلافات قومی ، زبانی ، سمتی و مذهبی بروز کرده باشد.

می توان گفت که اگر نهضت امانی سقوط نمی کرد و نيز رشد مسالمت آميز اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سياسی  افغانستان در مسيری که  قانون اساسی سال 1964 باز کرده بود،  با کارد کودتاها قطع نمی شد ، روند تشکل ملت در معنای معاصر ( ناسيون و يا دولت – ملت ) نيز تا حدی در افغانستان قوام می يافت . 

شما شايد با آن چی که گفته آمد در اين يا آن جهت مؤافق نباشيد . و امّا ، شايد با اين گفته توافق داشته باشيد که   منازعات قومی ، قبيله يی ،مذهبی ،  زبانی و سمتيی که شاهدش بوده ايم نه تنها هيچ گرهی از گره ها را باز نکرد  و به  نفع يکی از اقوام ، قبايل و يا گروه مذهبی و زبانيی تمام نشد ، بل تمام مردم افغانستان از آن صدمه های استخوانسوز ديدند . 

- با اين گذشته از لحاظ فکری ، فرهنگی و اخلاقی  چی گونه بايد برخورد نمود و از آن چی عبرت هايی را بايد آموخت  ؟

- آيا باقی ماندن در حصار های قومی و قبيله يی به نفع مردم افغانستان بوده می تواند و يا رفتن در راه تشکل ملت – دولت معاصر ؟

- به نظر شما در مرحلهء کنونی چی چانس ها و چالش ها در راه تشکل ملت- دولت در افغانستان وجود دارند ؟

ما شما را به بحث روی اين مسايل فرا می خوانيم و منتظر نبشته ها و نظريات تان هستيم .

 

شما می توانيد نبشته های تان را در فورمات های  doc.و يا   html به شکل ضميمهء ايميل به نشانی ايميل صفحهء انترنتی آسمايی ارسال نماييد .

در صورت ضرورت شما می توانيد به واسطهء ايميل ، تيلفون و يا فکس با ما تماس بگيريد .

E-mail:

webmaster@Afghanasamai.com

و يا هم

Afghanasamai@aol.com

تيلفون ها

Tel.: 0049 2161 460153

Fax: 0049 2161 460153

Fax: 0049 40 3603 36 78 67

Mobil : 0049 170 3043456

Voicerecorder : 0049 3603 36 78 67