رسیدن به آسمایی :02.06.2008؛ تاریخ نشر در آسمایی :03.06.2008

منبع: شورای وزران

گزارش مصوبات شورای وزیران

مورخ 13 جوزا 1387

جلسۀ نوبتي شوراي وزیران با تلاوت آيات چند از كلام الله مجيد، تحت ریاست جلالتمآب حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان، در قصر گلخانه ارگ ریاست جمهوری دایر گردید.
در ابتدا، رئيس جمهوري وضعيت جهاني حاصلات گندم امسال را به شوراي وزيران معلومات داده فرمودند: حاصلات گندم در كشور هاي ايالات متحده امريكا، كانادا، استرليا و هند نسبت به سال قبل بيشتر گرديده است كه تا چند سال آينده قيمت مواد غذايي در بازار جهاني كاهش خواهد يافت، رئيس جمهوري اضافه نمود، بمنظور توزيع عاجل گندم براي ولايات آسيب پذير،‌ رفع كمبود مواد غذايي و خودكفايي از ناحيه توليد گندم و غله جات در كشور تدابير و پلان هاي جدي تري از جانب حكومت اتخاذ گردد.
رئيس جمهوري از وزراي تجارت و صنايع، زراعت و آبياري، اقتصاد و رئيس اداره مستقل ارگانهاي محل خواست تا گزارش سروي ادارات خويش را در ولايات كشور از ناحيه كمبود گندم، اثرات خشكسالي، اجراات انجام شده و پلان هاي بعدي شان به شوراي وزيران معلومات دهند.
متعاقباً، وزير تجارت و صنايع، انتقال گندم خريداري شده از پاكستان را به مجلس خبر داده گفت: در ظرف يك هفته آينده انتقال گندم از پاكستان بداخل كشور صورت مي گيرد. وزير تجارت و صنايع افزود: پنجاه فيصد از اين گندم به مامورين دولت به نرخ تمام شد، تحت ميكانيزم مشخص توزيع خواهد شد و پنجاه فيصد متباقي آن مطابق قيمت تمام شد از طريق كوپراتيف هاي وزارت زراعت و آبياري در ولايات آسيب پذير تحت قيادت واليان ولايات به مستحقين توزيع ميگردد.
شوراي وزيران وزارت هاي امور داخله، احياء و انكشاف دهات و رياست مستقل ارگان هاي محل را موظف نمود تا در انتقال و توزيع گندم مذكور با وزارت هاي تجارت و صنايع و زراعت و آبياري همكاري نمايند.
همچنان وزير احياء و انكشاف دهات، معين و سرپرست وزارت زراعت و آبياري و رئيس اداره مستقل ارگان هاي محل سروي انجام يافته، حاصلات تخميني گندم سال 1387 در مقايسه با سال گذشته، مقدار مورد ضرورت گندم در سال 1387 كه از جانب دولت و سكتور خصوصي از خارج تهيه گردد، را به جلسه چنين مطرح نمودند.
وزير احياء و انكشاف دهات در بخشي از گزارش شان گفت: اكنون به تعداد 22 هزار تن گندم مساعدت موسسه WFP در ولايات نيمروز، فارياب، سمنگان، جوزجان، غزني، بلخ، قندز، دايكندي، باميان، كنر، نورستان، لغمان، هرات، فراه، بادغيس، تخار و بدخشان انتقال داده شده و در حال توزيع مي باشد، همچنان به تعداد 180 تانكر براي انتقال آب آشاميدني در 15 ولايت كه كمبود آب آشاميدني دارند، توظيف گرديده است.
در ادامه جلسه، معين و سرپرست وزارت زراعت و آبياري از توزيع گندم در 15 ولايت آسيب پذير كشور به جلسه خبر داده گفت: در هر 15 ولايت مقدار 100 الي 300 تن مواد غذائي متناسب به آسيب پذيري آنها، غرض توزيع به مستحقين ارسال گرديده است.
همچنان به مقدار 300 تن گندم به ولايت سمنگان انتقال يافته كه آماده توزيع مي باشد.
شوراي وزيران شايعات مبني بر تلف شدن دو طفل در ولسوالي دره صوف پايين كه دو روز قبل توسط رسانه ها نشر گرديده بود را عاري از حقيقت دانسته، رياست مستقل اداره ارگان هاي محل را موظف نمود تا قضيه را تحقيق و بررسي بيشتر نموده به مقام رياست جمهوري گزارش دهد.
سپس وزراي اقتصاد، معارف و رئيس اداره آيسا بالنوبه طرح هاي شان را در رابطه به رفع كمبود مواد غذايي، مبارزه با خشكسالي و اقدامات بعدي دولت ابراز نمودند.
شوراي وزيران بعد از غور و بحث لازم فيصله نمود:
• وزارت احياء و انكشاف دهات در تماس مستقيم با موسسه WFP مسئوليت امداد رساني عاجل به مستحقين در ولايات را به عهده گيرد.
• واليان ولايات مسئول درجه اول كمك رساني به ولايات كشور بوده، جلسات كميته هاي كمك رساني ولايتي را داير نموده، گزارش اجراات يوميه را به اداره مستقل ارگان هاي محل ارايه نمايند.
• وزارت هاي احياء و انكشاف دهات، زراعت و آبياري و رياست اداره مستقل ارگان هاي محل موظف است تا با ولايات كشور بطور يوميه در تماس بوده از انتقال و توزيع كمك ها نظارت نموده، شوراي وزيران را در جريان اجراات شان قرار دهند.
• وزارت هاي اقتصاد، زراعت و آبياري و تجارت و صنايع موظف است ترتيبات و پلان هاي شان را براي فصول خزان و زمستان جهت رفع كمبود مواد غذايي به جلسات بعدي شوراي وزيران ارايه نمايند.
طبق اجندا، داكتر عزيز الله لودين رئيس كميسيون مستقل انتخابات گزارش كار كميسيون مختلط شامل كميسيون انتخابات، وزارت هاي امور داخله و مخابرات و تكنالوژي و معلوماتي را در رابطه به مفادات توزيع همزمان تذكره و كارت راي دهي انتخابات به جلسه شوراي وزيران بيان نمود.
همچنان هر يك از وزرا نظريات شانرا در مورد بودجه مورد ضرورت، استخدام و آموزش پرسونل، خانه پوري فورم و چگونگي كارت هويت (تذكره تابعيت) و كارت راي دهنده گان انتخابات ابراز نمودند.
شوراي وزيران بعد از بحث مفصل، رئيس كميسيون انتخابات را موظف نمود تا مطابق به روحيه مجلس، طرح جامع را براي اين منظور در يكي از جلسات بعدي شوراي وزيران تهيه و ارايه نمايد.
در اخیر جلسه، رئیس ادارة مرکزی احصائیه در مورد تطبیق پروسة سر شماری در سال روان گفت: بتاسي از هدايت مصوبه شماره (47) مورخ 6/12/1386 شوراي وزيران جهت تطبيق آغاز مرحله دوم سرشماري نفوس بتاريخ دهم اسد سال 1387، هیأت ادارة مرکزی احصائیه را به منظور بررسی و نظر خواهی مسئولین ولایتی در مورد تطبیق سرشماری به اکثر ولایات کشور اعزام نمودند تا مذاکرات همه جانبه را در مورد تطبیق این پروسه با والیان، قومندان هاي امنیه، شورا های ولایتی، شوراي علمای ولایات، کمیته های انسجام سرشماری، سایر ادارات ذیربط و اهالی مناطق مختلف در ولایات کشور ملاقات های همه جانبه را بعمل آوردند. هیأت متذکره گزارشات، پیشنهادات و نظریات مسئولين دولتی و مردم را مبنی بر مشکلات بر سر راه تطبیق پروسة سرشماری نفوس و مسکن در سال جاری طی مدت یکماه بعداز غور و بررسی جمعبندی و به اداره مرکزی احصائیه تقدیم نمودند.
علاوتاً در گرد همائی مورخ 26 ثور سال جاري در هوتل انتر کانتیننتال که در آن تعدادي از اعضای ولسی جرگه، سازمان های اجتماعی و فرهنگی حاضر بودند، نگرانی های جدی شان را در مورد انجام سر شماری در سال روان ابراز نمودند. همچنان شورای ولایتی ولایت کندهار، به اشتراک نمایندگان ولایات هرات، فراه، نمیروز و ارزگان طی جلسة مورخ2 جوزا گفتند: در شرایط کنونی سر شماری نفوس به صورت همه جانبه، تمام ولایات را تحت پوشش قرار داده نخواهد توانست، در عین حال شورای ولایتی ولایت ننگرهار به اشتراک نمایندگان ولایات شرقی، سر شماری نفوس را در سال روان عاري از نواقص ندانستند. به همین ترتیب کمیسیون شورا های ولایتی مشرانو جرگه به اشتراک تعداد از اعضای مشرانو جرگه دو بار رئیس ادارة مرکزی احصائیه را به جلسات خویش دعوت و نگرانی های مشرانو جرگه را در مورد تطبیق پروسة سر شماری در سال جاری ابراز نمودند.
همزمان با آن ادارة مرکزی احصائیه غرض ارزیابی این پروسه به تاریخ 19/2/1387 هیئت بورد مشورتی بین المللی سر شماری (ICAB) را از طريق صندوق نفوس سازمان ملل متحد غرض بررسي اوضاع كشور جهت راه اندازي مرحله دوم سرشماري به افغانستان دعوت نمود.
هیئت متذکره با معاونین محترم ریاست جمهوری، وزرای محترم معارف، مالیه، امور داخله، مشاور امنیت ملی، کمیته ملی سر شماری، سفرای جاپان و ناروی، رئیس هئیت نمایندگی اتحادیة اروپا، جامعه اروپا، کارمندان ارشد ادارة مرکزی احصائیه و صندوق نفوس ملل متحد در کابل مذاکرات همه جانبه را انجام داده، نتیجه گیری و نظریات خویش را بتاریخ 25/2/1387 به کمیته ملی سر شماری ذیلاً ابراز
نظر نمودند:
• تطبیق سر شماری نفوس و ثبت نام رای دهندگان در تابستان 2008 امکان جدی سیاسی شدن سر شماری را بوجود آورده و اهمیت احصائیوی آنرا به
مخاطره مي اندازد.
• ثبت نام همزمان رای دهندگان مستلزم به اجرای سر شماری نفوس در سال 2008 نخواهد بود.
• عدم آشنائي و تجربه مردم افغانستان با سرشماري ايجاب ميكند تا اداره مركزي احصائيه براي مدت هاي بسيار طولاني با مردم از نزديك تماس مستمر بر قرار كند. انجام سروي هاي مختلف و تبليغات مداوم مي تواند درين مورد كمك كند و هردو به وقت و زمان طولاني نيازمند است. اين امر با موجوديت شرايط دشوار امنيتي در بعضي از مناطق كشور اهميت جدي تري كسب مي كند.
• با وصف ظرفیت کاری قابل ملاحظه ادارة مرکزی احصائیه در مرکز، زیربنا هاي اداره در سطوح ولایات محدود و در ولسوالی ها هیچ وجود ندارد. انکشاف این زیربنا ها ضرورت به زمان طولاني میباشد.
• همچنان تطبيق سرشماري نفوس نيازمند آمادگي و همكاري همه جانبه وزارت هاي معارف، امور داخله، و ساير ارگان هاي دولتي ميباشد.
بناً بر دلایل فوق هیئت بورد مشورتی بین المللی سر شماری (ICAB) پیشنهاد نمود: افغانستان به تطبیق سر شماری نفوس در سال 1387 اقدام ننموده، در عین حال متذکر شدند که تطبیق این پروسه در سال 1389 بعد از انجام انتخابات پارلمانی و شورا های ولایتی، سیاسی شدن سر شماری را به قدر کافی کاهش میدهد كه نتايج آن در سطح ملي و بين المللي مورد قبول خواهد بود.
با درنظرداشت ارزیابی های انجام شده توسط ادارة مرکزی احصائیه، پیشنهادات و نظریات مشرانوجرگه، شورا های ولایتی، مسئولين ملکی و نظامی ولایات و موسسات بین المللی مطالب فوق را در جلسة مورخ 25/2/1387کمیته ملی سر شماری تحت رياست معاون اول رئيس جمهوري اسلامي افغانستان مورد بحث قرار گرفت، در نتیجه کمیتة ملی سر شماری با تائید گزارشات فوق الذكر، پیشنهاد هیئت بورد مشورتی بین المللی (ICAB)، در مورد نگرانی ها در رابطه به تطبیق پروسة سر شماری در سال جاری را موجه پنداشته و مورد تائید قرار داد.
كميته ملي سرشماري، فیصله بعمل آورد تا موضوع تطبیق پروسة سرشماری غرض صدور فیصلة نهایی در شوراي وزیران مطرح بحث قرار گیرد.
شورای وزیران، بعد از استماع گزارش رئیس ادارة مرکزی احصائیه و بحث همه جانبه مبنی بر آغاز مرحلة دوم سرشماری با نظرداشت پیشنهادات هیئت بورد مشورتی بین المللی (ICAB)، مشرانو جرگه، شورا های ولایتی و مسئولين ملکی و نظامی ولایات و تائيد فيصله كميته ملي سرشماري، فیصلة مورخ 6/12/1386 شورای وزیران را مبنی بر آغاز مرحلة دوم سرشماری بتاریخ دهم اسد سال 1387 را بنابر دلايل فوق ذيلاً تصحيح نمود.
شوراي وزيران آغاز مرحله دوم سرشماري نفوس و مسكن را مطابق به فيصله كميته ملي سرشماري بعد از ختم انتخابات پارلماني و شوراي هاي ولايتي در سال 1389 موجه پنداشته و مورد تصويب قرار داد.