رسیدن به آسمایی :26.05.2008؛ تاریخ نشر در آسمایی :26.05.2008

 

گزارش مصوبات شورای وزیران

مورخ 6 جوزا 1387

 

جلسۀ نوبتي شوراي وزیران با تلاوت آيات چند از كلام الله مجيد، تحت ریاست جلالتمآب حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان، در قصر گلخانه ارگ ریاست جمهوری دایر گردید.

در ابتدا، رئیس جمهوری گزارش جلسه کنفرانس اقتصادی شرم الشیخ را به مجلس مطرح نموده فرمودند: در حاشیه کنفرانس مذکور با رئیس جمهوری کشور عربی مصر مذاکرات مفصل صورت گرفت، محترم حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر وعده هر گونه همکاری را با جمهوری اسلامی افغانستان سپرده در توسعه روابط بین دوکشور حسن نیت نشان دادند. همچنان در ملاقات که با صدراعظم کشور کویت داشتم، صدراعظم آنکشور وعده سپرد تا در عرصه زراعتی ساختن زمین های بکروبایر افغانستان، همکاری نمایند. به همین ترتیب رئیس بانک جهانی علاقه مندی کشور عربستان سعودی را در عرصه رشد زراعت ابراز نمودند.

شورای وزیران نتیجه مذاکرات فوق را به نفع تامین و توسعه مناسبات برادرانه بین افغانستان و آن کشور ها دانسته و اعلام همکاری کشور های دوست و برادر عربستان سعودی، مصر و کویت و بانک جهانی را به گرمی استقبال نمودند.

متعاقباً رئیس جمهوری به هیئت موظف قبلی تحت نظر وزیر ترانسپورت و هوانوردی، هدایت داد، جهت شروع مذاکرات با شرکت های هوایی آفر دهنده عربستان سعودی به منظور انتقال مصئون و آبرومندانه حجاج سال 1387 به آنکشور سفر نموده نتیجه مذاکرات شانرا به منظور تصمیم گیری نهایی به شورای وزیران ارایه نماید.

سپس رئیس جمهوری در رابطه به کنفرانس پاریس هدایت فرمودند: اولویت های افغانستان در این کنفرانس تقویه سکتور انرژی، زراعت و آبیاری و امنیت بوده، کمیته موظف آماده گی برای کنفرانس پاریس تحت ریاست پروفیسور نادری در هماهنگی با سکتور های مربوط اولویت های دولت افغانستان را شامل اجندای کنفرانس پاریس نموده در جلسات مقدماتی مورخ 4 جون در پاریس وزرای مالیه، اقتصاد، مبارزه با مواد مخدر، دفاع ملی، مشاور شورای امنیت ملی و رئیس اداره آیسا اشتراک نمایند.

همچنان کمیته موظف، مسوده اعلامیه مشترک جامعه جهانی و افغانستان در کنفرانس پاریس را مطالعه نموده نظریات اصلاحی جمهوری اسلامی افغانستان را طبق تذکر جلسه در آن شامل سازد.

همچنان وزیر مالیه آماده گی دولت جمهوری اسلامی افغانستان برای کنفرانس پاریس را به مجلس مطرح نموده گفت: روی اجندای کنفرانس پاریس با جامعه جهانی و ملل متحد توافق بعمل آمده است، قرار است در مورد سکتور امنیت، حکومتداری و اقتصاد از جانب دولت افغانستان و کشور های تمویل کننده مطابق پروگرام انکشاف ملی افغانستان (ANDS) صحبت بعمل آمده و تعهدات مالی جدید از جانب کشور های تمویل کننده صورت گیرد، دولت افغانستان نیز مکلفیت دارد تا مطابق تعهدات دو جانبه در تطبیق عرصه های حکومتداری، بهبود اداره، مبارزه با فساد اداری، تقویه ریفورم و مبارزه علیه مواد مخدر به وظایف شان عمل نمایند.

سخنرانان اصلی در کنفرانس پاریس جلالتمآبان حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان، نیکولاس سرکوزی رئیس جمهوری کشور فرانسه و بانکی مون سرمنشی سازمان ملل متحد خواهد بود.

در بخش دیگری از جلسه، وزیر تجارت و صنایع موظف گردید تا موضوع انتقال پنجاه هزار تن گندم را با جانب دولت جمهوری اسلامی پاکستان نهایی سازد. همچنان آنوزارت موظف شد، مذاکرات دوامدار برای خریداری گندم را با کشور های ایالات متحده امریکا، کانادا و استرلیا ادامه دهد.

در ادامه جلسه، جلالتمآب رئیس جمهوری پروسیجر اداری، طرزالعمل و مقرره های موجود وزارت ها و ادارات دولتی را طویل و عریض پنداشته، باعث ضایع شدن وقت و زمینه ساز برای فساد اداری دانست. رئیس جمهوری به وزارت ها و ادارات دولتی وظیفه سپرد تا در طی مراحل اسناد، طرزالعمل ها و مقرره های موجود تجدید نظر نموده، برای ایجاد سهولت مراجعین، جلوگیری از ضیاع وقت و بروکراسی بی مورد در ساده سازی طرزالعمل ها و مقرره ها اقدام نموده از مشوره های متخصصین که از تجارب کافی در این عرصه برخوردار باشند، استفاده بعمل آید.

متعاقباً، وزیر انرژی و آب از رسیدن توربین های خریداری شده برای شهر کابل را در جلسه خبر داده گفت: با بکار اندازی این توربین ها در فابریکه نغلو به اندازه پنجاه میگاوات برق در ظرفیت تولیدی برق شهر کابل افزایش بعمل می آید. همچنان وزیر انرژی و آب علاوه نمود، با افزایش جریان آب به یک صدو نود متر مکعب مقدار تولید برق بند نغلو به نود میگاوات ارتقا یافته است.

سپس، معین و سرپرست وزارت احیاء و انکشاف دهات از پلان کاری آن وزارت برای ایجاد کار در بدل غذا به ولایت بادغیس به شورای وزیران معلومات داده گفت: در پلان این وزارت مقدار چهار هزار و پنجصد متریک تن مواد غذایی در بدل کار در آن ولایت توزیع میگردد که تا اکنون مقدار سیزده تن برای چهار هزار و پنجصد فامیل بی بضاعت بطور بلاعوض توزیع شده است. همچنان جهت رفع مشکل آب آشامیدنی در آن به تعداد پنج عراده تانکر آب نیز توظیف گردیده است.

در ادامه جلسه وزیر اقتصاد از ترتیب پلان ایجاد کار کوتاه مدت در ده ولایت آسیب پذیر کشور به مجلس معلومات داده گفت: این پلان شامل 164 پروژه در ده ولایت آسیب پذیر به ارزش 76.9 ملیون دالر طرح ریزی گردیده که تعداد 1750000 نفر در این پروژه شامل کار شده میتوانند.

شورای وزیران طرح متذکره را مفید ارزیابی نموده وزرای مالیه، اقتصاد، انکشاف دهات و زراعت و آبیاری را موظف نمود، تا از پروژه های موجود داخل وزارتهای مربوط و یا از منابع بیرونی بودجه آنرا تدارک و طرح توافق شده پلان را غرض اتخاذ تصمیم به جلسات بعدی شورای وزیران ارایه نمایند.

وزیر زراعت و آبیاری نیز بالنوبه از اجراات و مذاکرات آنوزارت با کشور های صادر کننده جهت اکمال گندم مورد ضرورت کشور به مجلس توضیحات ارائه نمود.

شورای وزیران ضمن تایید گزارشات فوق به وزارتهای زراعت و آبیاری، اقتصاد و انکشاف دهات وظیفه سپرد تا مشکلات مالداران و کمبود مواد خوراکه را در اندخوی، بادغیس، غور، سمنگان، دایکندی و سایر ولایات که به این مشکل مواجه اند، حل نموده به صورت دوامدار از نتیجه اجراات شان به شورای وزیران گزارش دهد.

وزیر معادن از عقد قرار داد مس عینک به مجلس خبر داده گفت: وزارت معادن از طریق کمیته وزرای معادن بعد از طی مراحل شفاف با کمپنی MCC چین قرار داد استخراج معدن مس عینک را طبق قانون تدارکات به تاریخ 5/3/1387 به امضا رسانید. کمپنی MCC مبلغ 2.89 ملیون دالر را مستقیماً برای استخراج مس عینک سرمایه گذاری مینماید، علاوتاً مبلغ یک ملیارد دالر برای تولید برق و مبلغ 3.5 الی 5 ملیون دالر را برای احداث خط آهن در داخل افغانستان سرمایه گذاری مینماید.

به اساس قرار داد مذکور تولید سالانه مس عینک مقدار دو صد هزار تن میباشد که مبلغ چهار صد ملیون دالر حق الامتیاز و تکس در یکسال پرداخت می نماید، این شرکت چهار صد میگاوات برق تولید می نماید که دوصد میگاوات برق آن را وزارت انرژی و آب خریداری مینماید، کمپنی مذکور آماده گی کامل دارد تا با رعایت استندرد های محیط زیست، کار استخراج را شروع نماید.

شورای وزیران گزارش وزارت معادن را تائید نموده، عقد قرار داد مس عینک با کمپنی MCC چینایی را گام بزرگ برای انکشاف اقتصاد کشور دانست.

طبق اجندأ فیصله های شماره (5 و 6) سال 1387 کمیتة اقتصادی مورد بحث قرار گرفت، در بخش اول این فیصله ها وزیر انکشاف شهری در مورد طرح پلان بهسازی شهر های بزرگ کشور به جلسه چنین توضیح داد: از آغاز سال 2003 وزارت انکشاف شهری به مساعدت مالی مبلغ بیست و شش ملیون دالر بانک جهانی وضعیت محلات رهایشی شهر کابل را به بررسی گرفته، در نتیجة سروی هایی که روی بیشتر از 473 گذر رهایشی در شهر کابل صورت گرفته، 66 گذر منحیث گذرهایی که از نگاه اقتصادی ضعیف، به فقدان و کمبود شبکات زیر بنائی ضرورت جدی داشته، در اولویت بهسازی قرار گرفته است. ایشان افزودند: در سال 1388 بودجه بهسازی مبلغ 5.6 ملیون دالر از جانب بانک جهانی تمویل خواهد گردید و این پروژه در شهر کابل توسط وزارت انکشاف شهری و شاروالی کابل در حال تطبیق است، در مراکز ولایات قندهار، ننگرهار و هلمند کار بهسازی به همکاری موسسه ابیتات نیز آغاز گردیده است. این پروگرام شامل تهیة آب آشامیدنی، احیای شبکة آبرسانی، بهبود سرک های درجه سوم، اعمار زینه ها در مناطق شیب دار، بهبود بخشیدن بدرفت ها و ایجاد سیستم تخلیة آن، جمع آوری کثافات جامد و انتقال آن به بیرون از شهر و سایر خدمات شهری شامل بوده که در آینده این پلان ها به سطح مراکز ولایات کشور گسترش خواهد یافت.

شورای وزیران بعد از استماع گزارش وزیر انکشاف شهری، بهسازی شهر های بزرگ را برای رفاه و بهبود زندگی مردم موثر و مفید دانسته، آن وزارت را موظف نمود تا در مورد تطبیق و گسترش برنامة بهسازی ساحات غیر پلانی شهرها در سطح ملی، طبق پلان بهسازی اقدام نموده و شاروالی های ولایات در تطبیق این پلان همکاری همه جانبه نمایند.

شورای وزیران سایر فیصله های شماره (5 و 6) سال 1387 کمیتة اقتصادی را موجه پنداشته و مرعی الاجرا دانست.

طبق اجندأ وزیر مالیه در مورد انتقال وجوه باقیماندة بودجة انکشافی سال 1386 وزارت ها و ادارات دولتی منحیث ضمیمة بودجة انکشافی سال 1387 گفت: طبق هدایت جلسة قبلی، وزارت مالیه بودجة انکشافی یکتعداد از وزارت ها و ادارات دولتی که در سال 1386 مصرف نگردیده و حاوی 359.19 ملیون دالر میگردد، در سکتور های هفت گانه توحید نموده و انتقال آنرا منحیث ضمیمة بودجة سال 1387 مطرح نمود.

وزیر مالیه افزود: یک تعداد از وزارت ها و ادارات دولتی تا کنون از صدور تخصیصات بودجه انکشافی شان در سال 1386راپور دقیق را به وزارت مالیه ارایه نکرده اند.

شورای وزیران بعد از بحث، انتقال مبلغ 359.19 ملیون دالر را منیحث ضمیمة بودجة انکشافی سال 1387 مورد تائید قرار داده، وزارت مالیه را موظف نمود تا، تادیات پروژه های انکشافی سال قبل را آغاز و آنعده وزارت ها و ادارت دولتی را که تا اکنون راپور مصارفاتی بودجة انکشافی شان را به وزارت مالیه ارایه نکرده اند، طی مدت یک هفته راپور های شان را به وزارت مالیه ارسال نمایند.

در بخش دیگر اجندأ، پیشنهاد ریاست عمومی دافغانستان بانک در مورد منظوری معاشات رئیس و پنج نفر اعضای کمیسیون حل منازعات مالی دافغانستان بانک بر طبق مواد (106) و (107) قانون د افغانستان بانک به جلسه مطرح که نسبت بلند بودن نورم معاشات اعضای کمیسیون، مورد تائید قرار نگرفت، ریاست عمومی دافغانستان بانک موظف شد روی معاشات اعضای کمیسیون منازعات تجدید نظر نموده و غرض منظوری به شورای وزیران ارایه نماید.

در ادامة جلسه موضوع فروش 800 جریب زمین دولتی واقع چوک ارغندی به شرکت شکیب نوید لمتد غرض ایجاد شهرک رهایشی، توسط وزیر زراعت و آبیاری به جلسه چنین مطرح شد: به اساس فیصلة کمیسیون انکشاف شهری قیمت موازی 800 جریب زمین جهت ایجاد شهرک رهایشی از طریق داوطلبی به قیمت مجموعی سی و یک ملیون شصت هزار و دوصد افغانی تثبیت و طبق مادة (87) قانون تنظیم امور زمینداری، مراحل آن تکمیل گردیده است.

شورای وزیران بعد از بحث روی موضوع، فیصله بعمل آورد تا در قدم نخست وزارت انکشاف شهری ایجاد شهرک را مطابق ماستر پلان و پلان های شهری مطالعه و ارزیابی نموده، در صورتی که ممانعت قانونی در زمینه موجود نباشد، پلان ایجاد شهرک را بعد از طی مراحل قانونی به شورای وزیران ارایه نماید.

در بخش دیگر اجندأ، تبادلة هشتادو هشت جریب و پنج بسوه زمین حاجی گلالی در محوطة میدان هوایی کندهار با سی و یک جریب وزارت دفاع ملی توسط وزرای دفاع ملی و زراعت و آبیاری به جلسه مطرح شد.

شورای وزیران بعد از استماع گزارش فوق تبادله موازی هشتاد و هشت جریب و پنج بسوه زمین حاجی گلالی در محوطه میدان هوائی کندهار را با سی و یک جریب زمین وزارت دفاع ملی مورد تائید قرار نداده و وزارت دفاع ملی را موظف نمود تا، املاک موجود خویش را در ولایات کشور حفظ و در صورت ضرورت به خریداری زمین و یا تبادلة معادل زمین مورد نیاز از طریق وزارت زراعت و آبیاری اقدام نماید.

در اخير جلسه معاهدات بین المللی ذیل توسط وزیر امور خارجه به مجلس مطرح و مورد تائید قرار گرفت:

موافقتنامه مالی میان ج.ا.ا و بانک انکشاف آسیایی در مورد پروژة ادارة منابع آبی حوزة دریا هایی غربی کشور.

موافقتنامه مالی میان ج.ا.ا و بانک انکشاف آسیایی در رابطه به فعالیت های خاص پروژه های مناطق شمالی و جنوبی.

تفاهم نامة آموزشی پرسونل نظامی میان وزارت دفاع ملی ج.ا.ا و وزارت دفاع دولت کانادا.

موافقتنامة انتقال تجهیزات نظامی به اردوی ملی بین وزارت دفاع ملی ج.ا.ا و وزارت دفاع ملی کشور کانادا.

وزارت امور خارجه موظف گردید، طبق فقرة (90) قانون اساسی آنعده معاهدات که ایجاب تصدیق شورای ملی را مینماید، از طریق دفتر وزیر دولت در امور پارلمانی به آن شورا ارجاع نماید.