زنده گی نامهء کوتاه علی پیام

علی پیام، در خانواده فرهنگی در ولایت ارزگان به دنیا آمده و درس را نزد پدر با یادگیری قرآن مجید شروع کرده و سپس به آموختن دیوان حافظ و کتاب مرقات الایقان پرداخته و بعدش به فراگیری صرف و نحو عربی مشغول گشته است و چند ماهی نیز در قریه مجاور به آموختن ادبیات عرب مصروف شده است و پدرش در آوان جنگ راه غربت را پیش گرفته و دست خانواده اش را گرفته تا از آسیبهای جنگ خانواده اش مصون بماند.

در شهر زابل ایران چند ماهی در سر کره خشت پزی کار کرده وسپس پدرش خانواده اش را به مشهد شهر زیارتی برده و در شهرگ "گلشهر" ساکن شده و علی پیام به مدرسه علوم اسلامی و دینی مشغول به تحصیل ادبیات عرب (مقدمات علوم اسلامی) گشته و همزمان با دروس مقدمات علوم اسلامی، به مکتب دولتی (شبانه) ثبت نام کرده و شروع به درس خواندن در مکتب کرده است.

پس از سالها تحصیل، سرانجام در رشته "فرهنگ و ادب" از دبیرستان فارغ التحصیل شده و درکنکور شرکت کرده و در دانشکده حقوق و علوم سیاسی پذیرفته شده و سپس سند فارغ التحصیلی خود را در رشته حقوق قضایی گرفته است.

وی مضامین ادبیات عرب، علم منطق، علم اصول، علم فقه را به طور تخصصی فرا گیرفته و نیز دروس تفسیر قرآن مجید، علم کلام جید، فلسفه را نیز پیش اساتید معروف خوانده است.

در عین حال مطابق به مقتضیات، مطالعاتی در زمینه های: تاریخ، زبان و ابیات فارسی، مباحث نقد ادبی، فرهنگ و ادبیات عوام (فولکلور)، متون ادبی کلاسیک، متون ادبیات کلاسیک جهان و آفرینشهای ادبی مانند رمان و داستان و مطالعاتی در زمینه های هنر تجسمی انجام انجام داده است.

همزمان با درس و بحث، بر اساس علایق و ذائقه به سوی نوشتن داستان روی آورده، که از جمله مهمترین بخش زندگی وی را تشکیل می دهد و جوایز ادبی زیر به داستانها و مجموعه داستان وی تعلق گرفته است:

جوایز ادبی:

جایزه هشتمین کنگره شعر و قصه طلاب، سال 1378، خمین، ایران

جایزه جشنواره دانشجویی، سال 1379، مشهد

جایزه اول "جایزه فرهنگ"، جایزه وزارت اطلاعات و فرهنگ و توریزم افغانستان، سال 1383، کابل، (کتاب قطعه ي از بهشت)

جایزه ادبی یلدا، (تندیس بلورین و جایزه نقدی) سال 1383، تهران، ایران، (کتاب قطعه ي از بهشت)

کتابها و آثار چاپ شده:

1- کتاب "قطعه ي از بهشت" (مجموعه داستان)

2- کتاب "سنگ ملامت" مجموعه آثار ادبی نویسندگان مهاجر در ایران که کار مشترک وی و دوستش محمدجوادخاوری است.

کتابهای آماده برای چاپ:

وی در زمینه های نقد ادبی، تحقیقات ادبی و مباحث حقوقی به طور تخصصی و همچنین در زمینه ي تحقیق و نقد ادبی، نیز پرداخته است؛ که کتابهای زیر را آماده چاپ ساخته است:

1- کتاب "حقوق اقتصادی زن"، مباحث حقوقی، آماده چاپ

2- کتاب "سایه روشنها"، مباحث نقد و نظر و تئوریهای ادبی، آماده چاپ

از ایشان آثار حقوقی، نقد و نظر و داستانهای زیادی در نشریات منشتره در افغانستان، ایران، هند، کانادا، آلمان، امریکا و همچنین در سایتهای اینترنتی نشر شده است.

یک مجموعه داستان نیز برای نشر آماده دارد و فعلا روی یک داستان بلند مشغول کار است.

فعالیتهای مطبوعاتی و فرهنگی:

وی در کنار فعالیتهای فوق کارهای زیر را نیز در کارنامه اش دارد:

- تأسیس انجمن نویسندگان جوان افغانستان، با تعدادی از دوستان شاعر و نویسنده و مسؤول گروه داستان، مشهد

- تأسیس بنیاد فرهنگی کاتب، با تعدادی از نویسندگان، هنرمندان، شاعران و دانش آموختگان علوم اسلامی و مسؤول بخش فولکلور (فرهنگ عوام)، مشهد

- عضویت در مرکز فرهنگی نویسندگان افغانستان، ایران

- تأسیس و بنیادگذاری فصلنامه فرهنگی، هنری و ادبی "دردری" با تعدادی از نویسندگان و شاعران مهاجر، که این نشریه بر اساس مقتضیات ادبیات، هنر و فرهنگ و نیازمندیهای اساسی فرهنگی ایجاد شد و تا 13 شماره نشر شد و از مهمترین فعالیتهای مطبوعاتی در تاریخ کشور به حساب می آید. این نشریه، توانست در ایجاد وحدت ملی و طرح مباحث مهم فرهنگی و طرح دیدگاهها و نظریات صاحب نظران کشور و گردهم آوردن نویسندگان و صاحب نظران و شاعران و هنرمندان گامهای اساسی و مؤثری بردارد.

- مسؤول بخش ادبیات داستانی فصلنامه دردری

- تأسیس و بنیادگذاری فصلنامه فرهنگی، هنری و ادبی "خط سوم" با تعدادی از نویسندگان و شاعران سرشناس کشور، پس از تعطیلی فصلنامه دردری، مشهد

- مسؤول بخش ادبیات داستانی خط سوم

این مجله در حال انتشار است و یکی ازمهمترین و الهام بخش ترین و تخصصی ترین فصلنامه در گستره ادبیات و هنر در کشور می باشد.

- مسؤول بخش حقوقی و همکار افتخاری ماهنامه پامیر، نشریه دانشجویان افغانستان، تهران

- سردبیر فصلنامه توسعه (فصلنامه ای در مباحث علوم انسانی)، 4 شماره، تهران

- عضو تحریریه ماهنامه حقوق بشر، ارگان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، کابل

- تأسیس مؤسسه فرهنگی "دردری" و مسؤول بخش تحقیق و پژوهش آن، مشهد

- از فعالین فعالیتهای دانشجویی دانشجویان افغانستان و عضو شورای مرکزی اتحادیه دانشجویان افغانستان، خراسان، یک سال

- مسؤول دفتر مرکز فرهنگی افغانستان در مشهد، یک سال

- بنیادگذاری "مرکز مطالعات و پژوهشهای حقوقی افغانستان" با تعدادی از فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته حقوق و نوشتن اساسنامه آن مرکز با همکاری یکی از اعضا و فعلا مسؤول مرکز پژوهشهای حقوقی افغانستان، مشهد

- همکاری با نشرات افغانها، نشراتی مانند زرنگار درکانادا، آسمایی در آلمان، پیغام در هندوستان، سراج (نشریه مرکز فرهنگی نویسندگان)، ندا (نشریه دانشجویان افغانستان در خراسان)، "تعاون" نشریه مرکز تعاون افغانستان در پاکستان.

- آمر آمریت نشرات وزارت امور زنان، کابل، 1383

- مسؤول بخش نظارت و بررسی از تخطیهای حقوق بشر و مسؤول بخش عدالت انتقالی، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، دایکندی

وی درسمینارها و کنفرانسهایی نیز شرکت کرده است؛ از جمله: کنفرانس صلح افغانستان، منعقده در اصفهان، سمینار بین المللی زبان و ادبیات دری افغانستان در دانشکده کشاورزی شهر ورامین تهران، کنگره های ادبی و هنری، جشنواره های ادبی و هنری مانند جشنواره دردری (شهر قم)، قند پارسی (تهران)، جشنواره هنری، موسیقی هفته همبستگی ایران و افغانستان، تهران، کنفرانس حقیقت یابی و مصالحه (پروسه عدالت انتقالی) منعقده در کابل

ایشان، در سمینارها و کنگره ها به ایراد سخنرانی نیز پرداخته است؛ که برخی از آنها را می توانید در وبلاگ وی مطالعه نمایید.