پاکستان تأیید طالبان را ترویج وتشویق میکند

احمد رشید – لندن دیلی تلگراف به نقل از سایت واشنگتن تایمز 4.12.2006

ترجمه دوکتو سید اکبر زیوری

اسلام آباد، پاکستان – مقامات عالیرتبه رسمی پاکستان به کشور های عضو ناتو به اصرار و پافشاری می گویند که طالبان را بپذیرند و در بارهء یک سلسله توافقات صلح محلی با آنها به گفتگو بپردازند، شبیه آن چه که دولت پاکستان با طالبان در مناطق قبایلی هم مرز با افغانستان انجام داد.

قبل از اجلاس هفتهء گذشتهء ناتو در لاتویا، وزیر خارجه پاکستان خورشید قصوری به وزرای خارجه برخی اعضای ناتو گفت که طالبان در حال بردن جنگ افغانستان هستند و ناتو در شرف شکست قرار دارد.

یک مقام غربی که اخیراً وزیر خارجه پاکستان را ملاقات کرده است میگوید: " قصوری اساساً از ناتو می خواهد که تسلیم شود و با طالبان به گفتگو بپردازد."

دگر جنرال انگلیسی دیوید ریچاردز، قوماندان نیرو های ناتو در افغانستان، و سفیر هالند دان ایورتس قبل از اجلاس ناتو پنج روز را در اسلام آباد صرف کردند تا ارتش پاکستان را برای مهار کردن طالبان تشویق و ترغیب نمایند، اما سرانجام اسلام آباد را با رضایت نه چندان زیادی ترک کردند.

دگر جنرال علی محمد اورکزی، والی صوبهء سرحد پاکستان (NWFP)، در خلال یک مصاحبه با رویتر در اواخر ماه گذشته گفت که عملیات ارتش های امریکا و برتانیا در افغانستان صرفا یک قیام برفکوچ مانند را تحریک میکند. وی خطاب به دو کشور امریکا و برتانیا گفت: " یا عدم درک صحیح است و یا عدم شجاعت برای قبول شکست".

جنرال اورکزی همچنین گفت طالبان اکنون یک "مقاومت ملی" پشتونی را رهبری میکنند که هدف آن بیرون انداختن اشغالگران غربی می باشد. اما تبصره های وی عمیقاً پشتون های زیادی را در دو سوی سرحد ناراحت کرده است.

جنرال اورکزی مبتکر توافقات صلح بین ارتش پاکستان و قبایل سرکش و مستقل پشتون در طرف پاکستانی سرحد می باشد. در حالی که توافقات سران قبایل را ملزم می ساخت که از عبور جنگجویان القاعده و طالبان به داخل افغانستان ممانعت بعمل بیاورند،  قوماندان های امریکایی در منطقه می گویند که حملات از زمان آن گفتگو ها بالای آنها شدت بیشتری کسب کرده است. منتقدین همچنین شکایت دارند که بعد از آن توافقات قواعد سختگیرانهء اسلامیستی نیز در آن مناطق برقرار شده است.

جنرال اورکزی همچنین از طرفداران همچو توافقات در ولایت هلمند افغانستان نیز بوده است، جایی که ارتش برتانیا برای ماه ها در محاصره قرار داشت. به روز شنبه (دوم دسمبر) نیویارک تایمر گزارش داد که گفتگو ها بر سر چنین معامله يی یک ماه قبل توسط والی هلمند محمد داود درجریان بود. در نتیجه، هم ارتش برتانیا و هم نیرو های طالبان از ولسوالی موسی قلعه در شمال ولایت هلمند عقب نشستند.

رييس جمهور افغانستان حامد کرزی نیز طبق گزارشات این توافقات ( موسی قلعه ) را تأیید کرده است، هر چند با برخی ملاحظات.

بعضی افغانها نگران هستند که پاکستان آگاهانه سعی میکند آقای کرزی را نادیده گرفته و تعهد ناتو را به دولت وی کم اهمیت جلوه دهد تا بتواند طالبان طرفدار خود را در کابل دوباره بر سر قدرت بیاورد.

طبق گزارشات رویتر، یک گروه از اعضای پارلمان برتانیا پیغام های مشابهی را از همتایان پاکستانی خویش حین سفرشان به اسلام آباد هفتهء گذشته شنیده بودند.

چندین سناتور پاکستانی حین تبادله نظر با کمیته روابط خارجی پارلمان برتانیا در اسلام آباد جنگ طالبان با قوت های ناتو، امریکا و دولت افغانستان را با کلمهء "مقاومت" تعبیر کردند.

به گزارش رویتر، مشاهد حسین سعید، رييس کمیتهء روابط خارجی سنای پاکستان گفت:" ما احساس میکنیم موقعیت در افغانستان، اخیراً، به وخامت گراييده است که قسماً به خاطر اشتباهاتی است که سیاست سازان در واشنگتن و لندن مرتکب شده اند."

آقای سعید، دسکرترجنرال حزب حاکم مسلم لیگ گفت: " باید مذاکرات وجود داشته باشد، یک گفتگو با تمام عناصر جامعهء افغان – چه عناصر قومی و چه سیاسی که واضحاً باید به شمول اعضای مقاومت باشد".

از اواخر 2001 و اخراج طالبان از قدرت به کمک نیرو های امریکایی، امسال خونین ترین سال شورش در افغانستان بوده است که به آهسته گی قوت بیشتری هم می گیرد.

برحسب تخمین های دولت و مقامات ملل متحد، در حدود 3800 نفر در خشونت های ناشی از شورش امسال کشته شده اند، به شمول تلفات در جریان حملات انتحاری و یا عملیات به رهبری نیرو های خارجی در افغانستان.

برای مطالعهء متن انگلیسی این مقاله:


http://www.washingtontimes.com/world/20061204-122533-7493r.htm