رسیدن به آسمایی:  15.03.2011 ؛ نشر در آسمایی: 15.03.2011 

“Explosions in Reactors at the nuclear plant in Fukushima – Japan”
Hozhaber Shinwary

هژبر شینواری
 

انفجارات در استیشن هستوی فوکوشیما در جاپان

یک زلزله شدید به روز جمعه به تاریخ یازدهم مارچ مناطق شمالی جاپان را تکان داد قدرت این زلزله که هشت اعشاریه نه درجهء ریشتر تخمین شده، تکان های آن به حدی نیرومند بود که حتی در مناطق دور دست جاپان، از جمله در شهر توکیو پایتخت آن کشور نیز شدیداً حس شد.

بر اساس گزارش ادارات سروی و جیولوژی این زلزله در فاصلهء ۲۴ کیلومتری سواحل شرقی هونشوی جاپان، در عمق بحر رخ داده بود.

زلزله وقوع یک سونامی را در سواحل شمالی جاپان باعث شد که امواج قوی موترها، خانه ها و تاسیسات بزرگ صنعتی و تجارتی را از روی زمین شسته، با خود ببرد.

در اثر این زلزله برخی تاسیسات هستوی جاپان نیز صدمه دید. با آن که صدراعظم جاپان در مورد مصوونیت تاسیسات هستوی آن کشور اطمینان داده بود، یک سلسله انفجارات در استیشن هستوی فوکوشیما در شمال جاپان در ۲۴۰ کیلومتری شهر توکیو رخ داد.
حکومت جاپان مجبور شد تا منطقهء اطراف استیشن فوکوشیما را به شعاع ۲۰ کیلومتر، تخلیه کند.

با آن که سطح آلوده گی محیط زیست با اشعهء رادیو اکتیف خطرناک ارزیابی نشده، حکومت جاپان اقدامات لازم را برای تامین مصونیت باشنده گان آن منطقه اتخاذ کرده است.

به عقیدهء دانشمندان انفجار روز شنبه در ریکتور شماره یک استیشن هستوی فوکوشیما در اثر تراکم بیش از حد گاز هایدروژن صورت گرفت.

امروز دوشنبه نیز یک انفجار در ریکتور شماره سه در استیشن فوکوشیما صورت گرفت که کاملاً شبیه به انفجار در ریکتور شماره یک می باشد.

یوکیو ادانو (Yukio Edano) وزیر کابینهء جاپان در یک کنفرانس خبری اظهار داشت: «باور بر این است که انفجار در ریکتور شماره سه همانند انفجار در ریکتور شماره یک باشد. تدابیر به خاطر تخلیهء باشنده گان از شعاع ۲۰ کیلومتری استیشن هستوی اتخاذ شده است. برای مردمی که در جریان پروسهء تخلیهء قرار داشتند، گفته شده است که فوراً داخل یک سرپناه شوند.»

با آن که ریکتور های اتمی در استیشن فوکوشیما به طور اتوماتیک خاموش شده اند، با آن هم هنوز تعاملات هستوی در داخل ریکتورها جریان دارد. این نکته باعث افزایش بیش از حد درجهء حرارت در داخل ریکتورها می شود.
تدابیر جدی به خاطر سرد ساختن ریکتورها جریان دارد. آب سرد بحر با فشار داخل ریکتور ها پمپ می شوند، تا ریکتورها را سرد سازند.

یک مشاور ارشد سیاسی سابق وزارت انرژی ایالات متحده امریکا به خبرنگاران گفته است که روش و شیوهء استفاده از آب بحر توسط جاپان برای سرد کردن این ریکتورها، نشانهء نا امیدی می باشد.

تا هنوز معلوم نیست که محفظهء یا پوش فولادی ریکتورها تا چه اندازه در مقابل حرارت بلند مقاومت خواهند توانست. در صورتیکه سیستم سرد کننده نتواند ریکتور را سرد نگهدارد و محفظه یا پوشش ریکتورها نتواند در مقابل درجهء بلند حرارت مقاومت کند، در آن صورت احتمال بروز یک فاجعهء نظیر چرنوبیل و یا مدهش تر از آن متصور است.