12.03.2015

گفت و شنود با دکتور عالمه مسوول «کمیته مشارکت سیاسی زنان افغانستان»

 

زنان افغان با همه درد ها و محرومیت های تاریخی و زخم هاي تا هنوز خونین حدود چهار دهه جنگ و بحران، ‌در سیزده سال اخیر بار دیگر توانسته اند چون قنقوس قامت راست کرده و به خاطر کسب و تامین حقوق شان سعی و مبارزه نمایند و دستاوردهای امیدوارکننده یی نیز داشته باشند. در این مبارزه شمار کثیری از فعالان و مدافعان حقوق زنان ، سهم داشته اند. دکتور عالمه یکی از این مبارزان و فعالان سرشناس حقوق زنان در افغانستان است- زن افغانی که از مهاجرت در آلمان دوباره به وطن برگشت تا دانش ، تجربه و توان خود را در خدمت زنان افغان و بازسازی افغانستان جنگ زده وقف نماید.

دکتور عالمه در رشته ی فلسفه و تاریخ تا سطح دکتورا در آلمان تحصیل نموده ، ‌صاحب تالیفات علمی و پژوهشی متعدد است، در سازمان ها و نهادهای متعدد کار کرده و تجربه کسب نموده و یا خود این نهادها را تاسیس و رهبری کرده است. وی از هفت سال به این سو مسوولیت همآهنگی پروگرام مدنی برای صلح را در مؤسسه GIZ بر عهده داشته، با استفاده از مساعدت های بین المللی بیش از 500 پروژه خورد و بزرگ اجتماعی را در ولایات ننگرهار، پکتیا، غور، کندز، غزنی، مزار شریف و شهر کابل تحت رهنمایی گرفته و به ولایات مذکور سفر نموده است.

دکتور عالمه اکنون مسوولیت «کمیته مشارکت سیاسی زنان افغانستان» را بر عهده دارد و مشارکت سیاسی زنان در تمام سطوح و بازکردن راه و فراهم ساختن زمینه ها برای تامین برابری جنسیتی و رفع تبعیض جنسیتی ،‌ محورهای اساسی کار و مساعی وی را تشکیل میدهند

*

با محترمه دکتور عالمه مسوول کمیته مشارکت سیاسی زنان افغانستان ، خانم مریم واحد به نماینده گی از هیات مدیره ی کانون هماهنگی زنان افغانستان مصاحبه یی به ارتباط مسایل امروز و فردای زنان افغان و امیدواری ها و نگرانی هایی که در این زمینه موجود اند ‌انجام داده ام که توجه تان را به آن جلب مینماییم.

پرسش: در مرحله ی حساس کنونی دستاوردهای سیزده سال اخیر زنان با چه مخاطراتی مواجه اند و چه چانس ها،‌ زمینه ها و امکانات برای حفظ و گسترش این دستاوردها موجود اند؟

پاسخ: با مخاطراتی که همه جامعه، تاریخ و جغرافیای ما مواجه است. خطر نه تنها زنان بلکه جغرافیه ی ما را نیز تهدید می کند. دستاورد های زنان در تاریخ این کشور تنها مربوط به سیزده سال اخیر نمی شود. اما چون در شرایط کنونی روی یک دهه ی اخیر بیشتر تمرکز صورت می ګیرد من هم دراین راستا جواب ارایه می دارم. آنچه بیشتر از همه دستآورد های زنان را تهدید می کند مذاکرات صلح با طالبان و خطر حذف بعضی مواد قوانینی که از دید جنسیتی به نفع زنان بوده، می باشد. در این روز ها همه فعالان حقوق زن در کشور تلاش و مبارزه می نمایند تا با مسوولان حکومتی کاردادخواهی را انجام دهند. تلاش ما این است تا زنان در جریان مذاکرات حضور داشته باشند.

ما از حکومت جمهوری اسلامی افغانستان می خواهیم که در مذاکرات خود با طالبان حقوق و مطالبات زنان را زیر پای نکنند. حکومت باید به صورت روشن در بیانیه های رسمی خود واضح بسازد که در پروسه ی صلح، دستاورد های زنان، به خصوص دستاورد های سیاسی و حقوقی دهه گذشته به هیچ صورت بخشی از معاملات و داد و سندها نخواهد بود.

ما هنوز به تعهد حکومت در راستای این دستآورد ها معتقد هستیم.

پرسش: در افغانستان نهادهای متعدد زنان و مدافع حقوق زنان وجود دارند ،‌ کار این نهاد ها تا چه حد موثر اند؟

پاسخ : متاسفانه عده یی از نهاد های مدافع حقوق زن مصروف پروژه ساختن زن و مسایل زنان بوده اند. این امر باعث شده که مبارزه سیاسی و ایجاد جنبش خود جوش زنان در کشورکمرنګ شود. دراین راستا نه تنها نهاد های زنان؛ بلکه دونر های بین المللی نیز مقصر اند.

پرسش: چه موانع و دشواری های در برابر تفاهم،‌ همکاری و همبسته گی میان نهادهای زنان مدافع زنان در افغانستان وجود دارند؟

پاسخ : در قدم اول همین که مسایل زنان به شیوه ی ریشه یی و زیربنایی حل نمی ګردد و بیشتر روی پروژه ها تمرکز صورت می ګیرد. دوم این که یک نوع رقابت ناسالم بین نهاد های مدافع زنان مشاهده می ګردد. برای ګرفتن فوند بیشتر و اجرای پروژه های بیشتر به جای کار مشترک مصروف رقابت اند. فرصت های اقتصادی، حقوقی، خدمات صحی، مانند صحت طفل و مادر، و تعلیمی، بیشتر در شهرها، به ویژه شهرهای کلان مانند کابل، متمرکز و امکانات از زنان روستایی کشور دریغ شده است. زیرا با وجودی که میزان مرگ و میر مادران در افغانستان کاهش یافته، اما هنوز هم کشور ما به خاطر نبود خدمات صحی و درمانی لازم بالاترین رقم تلفات مادران باردار را در قریجات داراست.

پرسش: آیا برای رفع این موانع و دشواری ها مساعی نیز در جریان اند؟

پاسخ : عده یی از نهاد های مدافع حقوق زن توانسته اند که روی یک پلاتفورم مشترک کار را آغاز نمایند. سال پار ما توانستیم منشور زنان افغانستان را ارایه داریم. متاسفانه که این منشور، با نشر آن، کمرنگ شد.

پرسش: نهادهای زنان و مدافع زنان افغان در خارج برای پشتیبانی از مساعی زنان در داخل افغانستان چه کارهای را کرده میتوانند ؟

پاسخ: همبسته گی و ابراز حمایت از حرکت های زنان در داخل کشور و کار مشترک باعث تقویه جنبش و حرکت های ما ګردیده و ما را نیرو می بخشد تا مشترک عمل کنیم.

پرسش: آیا شما نسبت به آینده بیشتر امیدوارید و یا این که بیشتر نگران؟

پاسخ : زنده گی برای آینده است و مبارزه برای زدایش خطرات. خوشبینی و تلاش، متضمن فردا ها است.

خانم دکتور عالمه، ‌از این که به پرسش های ما پاسخ دادید یک جهان سپاس . همچنان ما ممنون خواهیم شد تا شما به پرسش هایی که احتمالا نزد همسخنان کانون وجود دارند و آن را در پای همین مطلب به شکل تبصره درج خواهند کرد پاسخ گفته و بر امتنان بیفزایید.

  منتشره در کانون هماهنگی زنان - توسط مریم واحد - 09.03.2015

گفت و شنود دکتور عالمه با اعضای کانون هماهنگی زنان  به زودی منتشر خواهد شد

*

پیوندها:

زنده گینامه ی کوتاه دکتور عالمه