06.2014 .07

به مناسبت هشتم جون - روز بین المللی همبسته گی با زنان افغاستان

ضرورت روشنگری برای رفع تبعیض جنسیتی

این که در مرحله ی پساطالبی در افغانستان  زنان امکان یافته اند تا دوباره وارد عرصه های گوناگون زنده گی اجتماعی شوند ،‌ حقیقتی است که با چشم ساده آن را میتوان دید. در عین زمان باید گفت که هنوز هم  نتها  نمیتوان از تثبیت اصل تساوی حقوقی زن و مرد در تمام قوانین افغانستان سخن گفت،‌ بل  زنان افغان در استفاده ی عملی از حقوق و آزادی هایی که قانون برای شان قایل شده است ،‌ نیز هنوز با دشواری های بسیار جدی  موجه اند و این حقوق وسیعن و شدیدن زیر پا میشوند- از جمله مثلن ازدواج های زیر سن قانونی  و اعمال آن خشونت هایی که قانون آن ها را منع قرار داده و توسل به آن عمل قابل پیگرد و مجازات شمرده میشوند.

در این شکی نیست که مبارزه برای تحقق عملی حقوق به رسمیت شناخته شده ی  زنان یک امر مبرم است. همچنان مبارزه برای منسوخ ساختن آن رسوم و عنعنات و همچنان آن مواد قوانین نافذه که عملن منتج به نقض عدالت  و برائت ظلم و ظالم میگردند ،‌ امر مبرم به شمار میرود.

کوشش ها برای فراهم ساختن زمینه های عملی برای تعلیم و تحصیل بانوان ،‌ آموزش های حرفه یی ، ‌کاریاری ،‌ بهبود خدمات صحی ضروری ، ‌اموری استند که هیچ مانع قانونی در برابر آن ها وجود ندارد.

و اما طوری که دیده میشود تفکر و فرهنگ حاکم در جامعه چنان است که -حتا- بحث نظری در مورد ضرورت رفع تبعیض جنسیتی و راه های رسیدن به آن در افغانستان هنوز تابو باقی مانده است. 

تغیر این تفکر و فرهنگ و فراهم ساختن زمینه برای مطرح ساختن خواست رفع تبعیض جنسیتی  به روشنگری نیاز دارد. کانونی فرهنگی آسمایی با ایجاد صفحه ی اختصاصی زیر نام  «ناب» در نظر دارد تا زمینه را برای پرداختن بدون تابو به مسایل زنان افغانستان-از جمله مساله ی مرکزی و بنیادی تبعیض جنسیتی که ناشی از تفکر و فرهنگ مردسالاری است و برای پیشگیری از هر نوع شک و اعتراض بر آن زیر  پوشش مقدسات جا داده شده است- فراهم سازد. 

کانون فرهنگی آسمایی در حالی که از همه کوششها در داخل و خارج کشور برای تامین حقوق زنان افغانستان پشتیبانی میکند ،‌ روشنگری در مسیر به رسمیت شناخته شدن زن افغان به حیث عضو تام الحقوق و از همه جهات برابر با مرد افغان را وظیفه ی بنیادی خود در این زمینه میداند.  ما همه نخبه گان فکری و فرهنگی - اعم از زن و مرد- را فرامیخوانیم تا «ناب»‌ را به نیروگاه اندیشه یی مبارزه با تبعیض جنسیتی و فراهم سازی زمینه ی فکری و فرهنگی برای پذیرش اجتماعی اندیشه ی برابری جنسیتی  مبدل بسازند.