رسیدن:  23.02.2013 ؛ نشر :  23.02.2013

ف.هیرمند

نسل کشی هزاره ها در پاکستان

شدیداً قابل تقبیح و محکومیت است

به تاریخ 16فبروری سال 2013 میلادی در اثربمب گذاری وانفجار آن در شهر کویته مرکز بلوچستان، به تعداد 85 تن انسان شهید و بیشتر از180 تن انسان دیگرزخمی وناقص العضو گردیدند. این بمگذاری توسط گروه تروریست و آدمکش مسلمان نمای پاکستانی به نام « لشکر جنگوی» صورت گرفته وبه عمل آمده است. این گروه عمل مشابه را در ماه جنوری سال روان نیز انجام داده بود. ارگان های حفاظت حقوق و ارگان های امنیتی دولت پاکستان ،علی الرغم وجود پیشینۀ مبرهن و واضح از وقوع این واقعه جلو گیری نکرده و درممانعت از آن کوتاه آمدند.

چرا «لشکرجنگوی» به کشتار این انسان ها مبادرت ورزیده است؟ مدارک و شواهد، اجساد قطعه قطعه شده و گونه های آلوده به خون مؤید این حقیقت تلخ است که آن انسانهای معصوم فقط به خاطر این قتل عام شدند که اولاً شیعه و دوماً هزاره بودند، یعنی آنان به سبب اعتقادات مذهبی و تباری شان کشتار جمعی گردیدند، این مشخصات دلیل اعمال جنایت ، به آن ماهیت دیگر را مرتبط میسازد. یکی از انواع کشتار جمعی را، که در اسناد حقوق بشری به نام  جنایت «نسل کشی» مسما است. این جنایت بار نخست در مادۀ2 « میثاق بین المللی جلوگیری از کشتارجمعی(جینوساید) » تاریخی 11 دسامبر 1946 میلادی تعریف گردیده و تقریباً به صورت کامل آن درمادۀ 6 اساسنامۀ محکمۀ جزایی یین المللی گنجانیده شده است. این محکمه که اساسنامۀ آن در 17 جولای سال1998 توسط 120 کشور جهان در روم به امضأ رسید و در اول جولای 2002 با تصویب 60 کشور لازم الاجرا و نافذ گردید، جرایمی را در خود فهرست نموده است که صلاحیت تعقیب و رسیده گی آنها را محکمۀ جزایی بین المللی دارد. تعریف وعناصر مکملۀ جرایم مندرج این اساسنامه منبع معتبر جهانی برای تمام مراجع قضایی کشور های جهان و حقوقدانان ، جهت تشخیص صحیح شناخت جرایم متذکره محسوب میگردد. مادۀ 6 اساسنامۀ محکمۀ جزایی بین المللی جنایت «نسل کشی» را چنین تعریف کرده است:« نسل کشی : برای مقاصد به کار رفته در این اساسنامه «نسل کشی» عبارت ازارتکاب هر یک از اعمال ذیل به قصد نابود ساختن کل و یا بخشی از یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی مانند:

الف: کشتن اعضای آن گروه.

ب: وارد آوردن صدمۀ شدید جسمی یا روانی به اعضای آن گروه.

ج: با یک حرکت حساب شده، عمداً ایجاد شرایط دشوار زنده گی برای یک گروه به قصد نابود ساختن کل و یا بخشی از آن.

د: تحمیل اقداماتی به قصد پیشگیری از زاد و ولد در میان آن گروه.

ه : انتقال اجباری کودکان آن گروه به گروهی دیگر.»

وقتی کشتار کویته در معادلۀ این ماده به سنجش گذاشته شود بدون هیچ شک و شبهه یی تشخیص میگردد که این فعل جز«نسل کشی» چیز دیگری نیست. وجود عناصری مانند خصایل مذهبی و نژادی و تعدد کشته شده گان یا جمعی بودن کشتار واضحاً نیت نسل کشی قاتلان را روشن میسازد. از جانب دیگر نسل کشی از آن جرایمی است که همیشه موجب اعتراضات وعکس العمل های بشر دوستانۀ جامعۀ جهانی گردیده است،در این مورد جامعۀ جهانی میتواند در برابر این فاجعه عکس العمل میعاری خویش یعنی به وسیلۀ کمسیون نظارت حقوق بشر شورای حقوق بشر، دولت پاکستان را مورد انتقاد قرار بدهد که در حفاظت حقوق بشری هزاره ها کوتاهی و سهل انگاری کرده و نتوانسته است از حیات و سلامت آنان محافظت نماید، گرچی چنین انتقاداتی ظاهراً با خصلت تشریفاتی متبارز میگردد، اما در عمق و در دراز مدت باعث پدیدار ساختن ضعف ها و ناقابلی های اجرایی حاکمیت پاکستان میشود.

مراجع پاکستانی فعلاً 170 نفر را به سوو ظن در بمگذاری متذکره دستگیر کرده است. بیم آن موجود است که نظام ناکار آمد عدلی قضایی پاکستان در تعقیب مجرمین اغماض به خرج دهد . خوب خواهد شد که با رعایت قوانین جزایی آن کشور جریان محاکمۀ این فاجعه از سوی حارنوالی بین المللی محکمۀ جزایی بین المللی مراقبت و نظارت شود. و نیز پاکستان مجبور ساخته شود تا زمینه ها و امکانا تی را از بین ببرد که فرصت های ارتکاب چنین جرایمی را فراهم ساخته است.
قابل یاددهانی است که در میان شهدای این فاجعه 30 تن از هموطنان ما نیز شامل اند