رسیدن:  30.05.2013 ؛ نشر :  31.05.2013

پشتیبانی از حقوق زنان افغان

Support Afghan Women’s Rights

قطنامه ی تجمع اوتاوا در حمایت از قانون (منع خشونت علیه زنان) و ابراز همبسته گی با کسانی که در افعانستان و جهان برای تصویب این قانون رایزنی میکنند

 

عدم تایید«قانون منع خشونت علیه زنان» از سوی ولسی جرگۀ افغانستان، یک عقبگرد در راستای حفاظت از زنان افغان در برابر تبعیض ها و خشونت های رایج و گسترده به حساب می آید. در حالی که بنا به آخرین گزارش کمیسون مستقل حقوق بشر افغانستان در سال ۱۳۹۰ خورشیدی به تنهایی نزدیک به ۴۸۶۵ مورد خشونت علیه زنان فقط در این کمیسون به ثبت رسیده است.عدم تایید این قانون از سوی پارلمان به تشدید وخامت وضعیت زنان قربانی خشونتها کمک می نماید.

این قانون برای رسیدگی به درد و رنج قربانیان بیشمار خشونت ها، با درنظرداشت تعهدات داخلی و بین المللی دولت جمهوری اسلامی افغانستان و با عطف به تلاش های خستگی ناپذیر فعالان و حامیان حقوق زنان افغان، از سوی حکومت جمهوری اسلامی افغانستان در مطابقت با قانون اساسی و سایر قوانین کشور تصویب گردید.این قانون ازدواج با دختران صغیر، ازدواج های اجباری، خرید و فروش زنان، بَد دادن، سوختاندن و شکنجۀ زنان، لت و کوب شدید فزیکی و لفظی و سایر مصادیق خشونت علیه زنان را اعمال مجرمانه تلقی کرده و در پرتو قوانین جاری کشور برای آن مجازات تعیین کرده است.

خوشبختانه قوانین مشابه برای جلوگیری از خشونت علیه زنان با الهام از اصول مذهبی و روح جدید زمان، در سایر کشور های اسلامی، از مالیزیا تا ترکیه و تونس و مراکش، به تصویب رسیده و افغانستان نیز خود را بخشی از این کاروان پر افتخار می داند.

تکریم خشونت خانگی زیر نام محافظت از نهاد خانواده،به طرز صریحی منافی ارزش های اخلاقی و معنویت دین مبین اسلام است. همان گونه که بر فرض مثال اِعمال خشونت علیه مردان منافی کرامت انسانی و اخلاق بشری است، به همان سانخشونت علیه زنان در هیچ جامعه ای منطبق بر موازین اخلاقی و مذهبی بوده نمی تواند. به همین خاطر، در عوض قایل شدن صبغۀ مذهبی به عنعنات و رسوم فرهنگی زمانه، این وظیفۀ پارلمان به عنوان قوۀ قانونگذار است که تمام رفتارها و مناسبات خشونت بار علیه زنان را که مصادیق آن در قانون مذکور به درستی تشریح شده است،  مغایر قوانین ملی و مذهبی افغانستان اعلام داشته و برای جلوگیری از آن اقدامات جدیی را روی دست بگیرد. نباید از یاد برد که بی تفاوتی و یا توجیه فعال خشونت های خانواده گی، به عاملین خشونت ها مصوونیت قانونی و اجتماعی بخشیده و موجب تداوم رنج و آسیب پذیری زنان افغان می گردد.

هدف از قانون منع خشونت علیه زنان سیادت و یا رقابت زن با مرد نیست.هدف ایجاد فضای انسانی و مدنی میان دو جنسی است که خداوند(ج) آنها را برای همدمی و مهرورزی آفریده است. در چنین خانواده ای روابط بر اساس حقوق و مکلفیت های دوجانبه میان زن و شوهر استوار بوده، این حقوق و مکلفیت ها بایستی بر مبنای مساوات، انصاف و کرامت بشری استوار باشد. از این رو، تشویق رسمی و مذهبی خشونت علیه زنان، انفعال و چشم پوشیدن بر انواع خشونت های خانگی خلاف قوانین کشور و مصالح یک جامعه و خانوادۀ سالم و اخلاقی است. تایید این قانون از سوی پارلمان نشانگر اجماع گروه ها و آحاد جامعه برای جلوگیری از خشونت و جدی گرفتن درد و رنج قربانیان بیشمار آن است.

ما از پارلمان جمهوری اسلامی افغانستان می خواهیم که با تایید و عدم تعدیل قانون منع خشونت علیه زنان، به اقدام جمعی  به منظور پایان بخشیدن خشونت فراگیر علیه زنان بیپوندد. از آنجایی که اصول مذهبی ما بر عدالت، کرامت و حقوق انسانی تاکید دارد، پس نباید در برابر رواج ها و رفتارهای منفی که زنان را قربانی خود می نماید، تن بدهیم. نباید چشمان خود را بر شکنجه، خشونت، تجاوز و قتل زنان توسط بستگان شان ببندیم، و از تصویب قوانین موثر و همه جانبه خود داری ورزیم. وکلای پارلمان وظیفه دارند که حقوق موکلین زن خود را نادیده نگرفته و از آنها به شایستگی نمایندگی نمایند.

از حکومت جمهوری اسلامی افغانستان می خواهیم که به روال سال های گذشته مفاد قانون منع خشونت علیه زنان  را به صورت فراگیر عملی نماید. همچنان، از کانال های رسمی با نماینده گان پارلمان در ارتباط به تایید قانون مذکور گفتگو نموده تا در آیندۀ نزدیک شاهد تایید رسمی آن باشیم.

از حکومت جمهوری اسلامی افغانستان می خواهیم که برای نظارت بر عملی شدن قانون منع خشونت علیه زنان تلاش جدی به خرچ دهد. تصویب قوانین مترقی به تنهایی خود به بهبود وضعیت زنان افغان کمکی نمی نماید. آگاهی دهی، جدیت در امر پیگیری مفاد قانون، از بین بردن زمینه های خشونت و در کنار آن مجازات متخلفین گام های مهم برای عملی شدن کامل قانون منع خشونت علیه زنان خواهد بود. نا گفته پیدا است که دستاورد های حکومت افغانستان در ارتباط به حقوق زنان از شاخص های یک دهه تحول افغانستان به سوی جامعۀ دموکراتیک و پشت سر گذاشتن میراث سیاه دوران طالبان است.

اوتا- کانادا 30.05.2013

***

عکس هایی از تجمع در اوتاوا