نشر در آسمایی: 30.01.2010

 

متن سخنرانی رییس جمهور حامد کرزی

در کنفرانس بین المللی لندن

 

28 جنوری 2010

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

 

جلالتمآب نخست وزیر بریتانیا، آقای گوردن برون

 

جلالتمآب سرمنشی ملل متحد، آقای بانکی مون،

 

عالی جنابان، وزرای محترم، نماینده گان عالیقدر،

 

خانمها و آقایان!

 

خرسند هستم  که در این کنفرانس مهم در حضور دوستان و متحدین افغانستان صحبت میکنم. من و همکارانم از همکاری و حمایت جامعه جهانی در طول چند سال اخیر از افغانستان نهایت ممنون و متشکر هستیم. در این فرصت میخواهم از جلالتمآب نخست وزیر آقای گوردن براون بخاطر میزبانی از این گردهمائی به موقع که در واقع زمینه را برای تجدید تعهدات مان به هدف صلح و انکشاف بشری نه تنها در افغانستان، بلکه در تمامی منطقه مساعد می سازد، اظهار سپاس و شکران کنم. تدویر این کنفرانس گام مهمی برای بحث در مورد رهبریت امور توسط افغانها در تامین صلح و ثبات در افغانستان و حومه آن تلقی میگردد.

 

امروز من در مورد دست آوردهای افغانستان در چند سال گذشته صحبت نمی کنم، بلکه روی مسائل جدی تمرکز خواهم کرد که نه تنها برای مردم افغانستان، بلکه برای جامعه جهانی که در افغانستان حضور دارند نیز از اهمیت خیلی زیادی برخوردار است.

 

 اما، قبل ازآن، یاد آور میشوم که دست آوردها و همه پیشرفت های که در هشت سال اخیر افغانستان به ان دست یافته است بدون قربانی های مردم افغانستان و فرزندان کشورهای متحد مان ممکن نبود. مردم افغانستان این قربانی ها را هیچگاهی فراموش نخواهند کرد. خاطره آن عده نیروهای افغان و ائتلاف که جان های شرین شانرا در راه مبارزه با تروریزم قربانی کرده اند همیشه در قلب های مان باقی خواهد ماند. روح شان شاد باد و به خانواده ها و دوستان شان تسلیت عرض میکنیم.

 

خانمها و آقایان!

 

همه ما اهمیت امنیت در افغانستان را بخوبی میتوانیم درک کنیم. اما، این را نیز باید درک کنیم که رسیدن به هدف تامین امنیت بهتر در افغانستان، نمی تواند در انزوا و بدون همکاری همه جانبه صورت گیرد، چون میدانیم که بی امنیتی در افغانستان از هر لحاظ پیوند با اوضاع در خارج از سرحدات افغانستان دارد. بنابرین، تامین امنیت در افغانستان وابسته به یک برنامه وسیع تر و جامع تر امنیتی در تمامی منطقه بوده و رسیده گی به عوامل است که بی امنیتی را دامن میزنند. ایجاد همچو برنامه یا طرح جامع امنیتی نیازمند همکاری بیشتر میان کشور های منطقه می باشد.

 

درحالیکه افغانستان آرام، اما قاطعانه به سوی صلح و ثبات در حرکت است، موفقیت و مشروعیت سعی و تلاش های مان بستگی به جلب اعتماد مردم افغانستان دارد. برای جلب اعتماد مردم افغانستان، ما باید شرایط یک زندگی امن را برای مردم مساعد بسازیم و این تنها با تامین امنیت، عدالت، اشتغال و حکومت داری بهتر ممکن است.  برای اینکه تلاش های مشترک مان به موفقیت بیانجامد، ضروری است تا پلان ها و عملکرد های خود را طبق نیازمندی و توقعات مردم افغانستان تنظیم کنیم.

 

من باور دارم که این توقعات و نیازمندی های مردم افغانستان میتواند فقط با چهار کلمه خلاصه گردد: رهبری از افغانها، مالکیت از افغانها.  

 

پس از هشت سال حضور جامعه جهانی در افغانستان، مردم در افغانستان و جامعه جهانی میخواهند ببینند که افغانستان اقدامات جدی را برای مالکیت بر امور امنیتی و انکشافی خود اتخاذ میکند.

 

برای نیل بر این هدف ، پیشرفت در شش ساحه ذیل ضروری می باشد:

 

1. صلح، مصالحه و ادغام مجدد:

 

 

رفتن به سوی صلح، مصالحه و ادغام مجدد از نیازمندی هایست که همه افغانها آنرا می پذیرند. ما باید به تمامی مردم افغانستان به ویژه برادران ناراضی خود، رسیدگی کنیم. برای نیل به این هدف، در نظر داریم یک شورای بزرگ ملی را برای صلح، مصالحه و ادغام مجدد که به تعقیب آن لویه جرگه برگزار خواهد شد، تدویر نمائیم.

 

برای اینکه تلاش های ما به هدف صلح پیروز گردد، آرزو دارم بردارم اعلی حضرت ملک عبدالله بن عبدالعزیز با نقش برجسته این روند صلح را رهنمود و همکاری نماید. همچنان از تمامی همسایه های خود بخصوص پاکستان تقاضا میکنیم از تلاش های مان برای تامین صلح و مصالحه حمایت کند.

 

امیدوار هستیم جامعه جهانی یک صندوق وجهی را برای حمایت از برنامه صلح تحت رهبری دولت افغانستان ایجاد نماید.

 

من با تصمیم کمیته تعزیرات ملل متحد برای برداشتن اسم های یک تعداد از رهبران طالبان از لست سیاه موافق هستم و آروز دارم پیشرفت های بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

 

ما به تلاش های خود برای رسیدن به اهداف مان برای صلح و مصالحه همچنان ادامه خواهیم داد، اما این را نیز باید اذعان داشت که حقوق زنان و مردان افغانستان طوریکه در قانون اساسی برای شان تضمین شده است قربانی نخواهد شد.

 

2. تامین امنیت

امنیت همچنان در اولویت های اصلی ما قرار خواهد داشت. با کمک متحدین و همسایه های مان، از همه تلاش های ممکنه برای رسیدن به این هدف والا استفاده خواهیم کرد.

 

از حمایت ایالات متحده امریکا و سایر همکاران بین المللی برای بهبود و افزایش توانائی ، ظرفیت و رهبری امور توسط نیروهای امنیتی افغانستان استقبال میکنیم.

 

ما مصمم هستیم تا در جریان 2 تا 3 سال آینده، مسئولیت تامین امنیت بیشتر نقاط کشور خود را به صورت تدریجی به عهده بگیریم. این کار زمینه را مساعد خواهد ساخت تا همکاران بین المللی ما سربازان شانرا از مناطق که توسط نیروهای افغانی مصئون میگردد، بیرون کرده و بر فعالیت های بازسازی و انکشاف اقتصادی متمرکز گردند. ما از هیچ تلاش و قربانی برای رهبری تامین امنیت کشور خود تا پنج سال دیگر دریغ نخواهیم کرد.

 

 عالی جنابان، خانم ها و آقایان!

 

تلفات ملکی همچنان به عنوان منبع نگرانی عمیق مردم افغانستان باقی است. محافظت از جان و مال مردم باید در صدر دستور کار ما قرار داشته باشد. ما باید نهایت سعی کنیم تا نیاز به عملیات های شب هنگام را رفع کنیم و تنها در شرایط خاص از آن استفاده کنیم. مردم افغانستان میخواهند این گونه عملیات ها توسط نیروهای افغان مطابق به قوانین و ارزش های افغانی آنها انجام شود.

 

انحصار استفاده از نیرو باید تنها مربوط به دولت افغانستان باشد. این هدف تا زمانی تحقق نخواهد یافت که مراجع امنیتی غیردولتی  طبق قوانین نافذه تحت کنترول دولت افغانستان آورده شوند.

 

تامین حاکمیت ملی نیازمند تعهد برای تحقق عدالت است.  دولت افغانستان میخواهد با ایالات متحده و نیروهای ناتو/آیساف برای گرفتن مسئولیت تمامی مراکز بازداشت در افغانستان کار نماید. در نظرداریم کمیسیونی را برای بازنگری تمامی بازداشت ها ایجاد کنیم. این روند در جریان ماه های آینده به اکمال خواهد رسید.

 

3. حکومت داری بهتر و مبارزه با فساد اداری

 

حکومت داری بهتر همچنان در صدر برنامه کاری ما قرار داشته و به تلاش های خود برای اصلاح نهادهای دولتی ادامه خواهیم داد.  نیازاست تا ظرفیت ها در نهاد های دیموکراتیک و خدمات ملکی برای رهبری، اداره و نظارت موثر از امور تقویت گردد. ما باید قوانین، مقررات و طرزالعمل های مربوطه را بهبود و ساده بسازیم، تا حکومت بتواند امور را به شکل موثر و عاری از هرگونه فساد و تصامیم خودسرانه انجام دهد.

 

تامین و رسیدن به ثبات در افغانستان مستلزم تحکیم و انسجام امور در سطح قریه، ولسوالی، ناحیه، ولایت و بلاخره مرکز می باشد. برای تفویض صلاحیت تصمیم گیری به ادارات محلی هیچ مانع قانونی وجود ندارد. اما، ایجاد ساختار های موازی و نادیده گرفتن حاکمیت مرکزی میتواند اثرات ناگوار را بر نحوه حکومت داری بهتر داشته باشد.

 

تحکیم و تقویت نهاد های سنتی برای همکاری داوطلبانه و رفع منازعات محلی میتواند نقش خیلی ارزنده را در بهبود زندگی مردم ایفا نماید. تقویت رسم برگزاری جرگه ها میتواند در ترقی جامعه موثر باشد. حضور و نقش بزرگان و علما در روند تصمیم گیری در تمامی سطوح اقشار جامعه میتواند در رفع سریع و کم مصرف منازعات موثر تمام شود. توانمند ساختن شوراهای محلی می تواند در موثریت پروژه های انکشافی در محل و مصارف کمتر این پروژه ها کمک کند.

 

روش ما برای حکومت داری بهتر همانا تقویت حکومت مرکزی برای دسترسی به دورترین نقاط کشور و نیز ایجاد سیستم حکومت داری از سطح قریه به بالا می باشد. ازجامعه جهانی توقع داریم تا ما را در تحقق این تلاش های حیاتی همکاری کنند.

 

توقع داریم انتخابات پارلمانی به شکل آزاد و عادلانه در کمتر از 8 ماه دیگر برگزار گردد. انتخابات پارلمانی که قرار است در ماه سپتامبر تدویر گردد زمینه را مساعد خواهد ساخت تا مردم افغانستان بتوانند از حق قانونی شان برای انتخاب نمایندگان شان استفاده کرده و سفر شان را به سوی دیموکراسی ادامه دهند. از کمیسیون مستقل انتخابات توقع داریم با ملل متحد و جامعه مدنی برای تامین تمامیت انتخابات و جلوگیری از هرگونه تخطی و سوء اداره در روند انتخابات از نزدیک باهم کار کنند. ما از انتخابات اخیر ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی درسی را آموختیم. آرزو داریم کمک های بین المللی برای انتخابات پارلمانی در افغانستان بی طرف، تخیکی و سازنده واقع شود.

 

4. مبارزه با فساد اداری

 

در این هیچ شک و تردیدی وجود ندارد که نهادهای موثر و فعال بنیاد یک جامعه سالم و صلح آمیز را تشکیل میدهند. ظهور رسانه های آزاد و مستقل در افغانستان موازی با رشد نهاد های جامعه مدنی باعث شده است که خواست های مردم ما امروز شنیده شده و رفع گردند. ما متعهد هستیم که با این و سایر نهاد های دیموکراتیک جهت حمایت صدای مردمی، شفافیت و حساب دهی در نظام کار نمائیم.

 

مبارزه با فساد اداری مورد توجه جدی شخص خودم در جریان دور دوم کاری من قرار خواهد داشت. اداره من متعهد است که با این پدیده با تمامی امکانات ممکنه بشمول مجازات مرتکبین و مکافات آنانیکه از آن جلوگیری میکنند، مبارزه کند. اما، این پیکار تنها با مبارزه با اعراض این پدیده خلاصه نشده، بلکه باید تدابیر قاطع برای خشکانیدن ریشه های آن اتخاذ گردد. در حال حاضر، ما برای تقویت بیشتر اداره عالی نظارت و مبارزه با فساد کار میکنیم و منابع بهتر را برای ارتقاع ظرفیت ها به این اداره فراهم میکنیم. ستراتیژی مبارزه با فساد را با شدت تمام تطبیق خواهیم کرد و صلاحیت های تازه را به این اداره تفویض خواهیم کرد.

 

ما مصمم هستیم به فرهنگ معافیت به منظور تقویت حاکمیت قانون و دیموکراسی خاتمه دهیم. ما شدیداً دنبال آنانی خواهیم بود که قانون را میشکنند و از کسانی که ما را در تطبیق قانون یاری میرسانند محافظت خواهیم کرد.

 

5. توسعه اقتصادی

 

آوردن بهبود در زندگی مردم از اولویت کلیدی حکومت افغانستان در سال های بعدی خواهد بود. ایجاد فضای مناسب برای سرمایه گذاری، رشد متداوم اقتصادی، تقویت نیروی کاری با مهارت و فراهم آوری زمینه اشتغال در سکتور های دولتی و خصوصی از جمله اهداف اصلی پالیسی اقتصادی ما برای سال جاری و آینده است.

 

درنظرداریم بزودی یک پلان جامع انکشافی را به اساس ستراتیژی ملی انکشاف افغانستان منحیث بنیاد تمامی فعالیت های انکشافی در کشور ارائه نمائیم. برای تداوم انکشاف اقتصادی، افغانستان تا یک زمان قابل پیش بینی هنوز منوط به کمک های خارجی خواهد بود. سرمایه گذاری های بزرگ و درازمدت همراه با ظرفیت بهتر، رهبری و هماهنگی از مهمترین مسائل برای رسیدن به اهداف انکشافی می باشند. همکاری های تخنیکی موثر و مطابق به نیاز میتواند ما را برای رسیدن به هدف مشترک مان برای یک افغانستان توانمند کمک کند. از حامیان و همکاران بین المللی خود میخواهیم تا فعالیت های انکشافی شانرا بیشتر روی معارف و صحت، اعمار سیستم های آبیاری برای پوشانیدن مزارع بیشتر، بهبود تولیدات زراعتی و احیا و توسعه بند های برق آبی و تولید برق متمرکز ساخته و آنها را دراولویت کاری شان برای پنج سال آینده قرار دهند.

 

حکومت افغانستان همین اکنون اقدامات قابل توجه را برای تطبیق اصلاحات نهادی غرض افزایش عواید، بهبود کیفیت در تصدی های عامه و ایجاد سکتور رقابتی و شفاف منابع طبعی زیر تطبیق دارد.

 

باوجود بحث های فروان روی میکانیزم کمک های بین المللی، بیش از 80 فیصد کمک های جامعه جهانی خارج از چوکات حکومت افغانستان به مصرف میرسد. مصارف گزاف امنیتی برای پروژه های انکشافی و میزان مفاد بیش از حد توانسته است قرارداد های ساختمانی را بی اثر بسازد. به عوض اتکا بر روند غیر موثر اداری کمک ها، نیاز است تا روش های جدید و کارا برای حمایت از اولویت های دولت افغانستان جاگزین آن گردد و بدین ترتیب نیازمندی های افغانستان میتواند با مصرف این کمک ها مستقیماً از طریق دولت افغانستان مرفوع گردد. از تمامی کشورها و مراجع کمک دهنده تقاضا میکنیم تا گام های جدی را برای تطبیق توافقات پاریس بردارند.  ما نهایت تلاش خواهیم کرد تا پنج سال دیگر سکتور خصوصی افغانستان را به انجن واقعی رشد کشور مبدل بسازیم.

 

خانم ها و آقایان!

 

موجودیت یک میکانیزم واحد و قابل پیشبینی برای کمک ها همراه با اصول شفاف میتواند تاثیر خیلی مثبت بر انکشاف و کاهش فقر در افغانستان داشته باشد.

 

6. همکاری منطقوی

 

همکاری های منطقوی همواره منحیث یکی از ستون های اصلی تلاش های مان برای صلح و ثبات در افغانستان بوده و خواهد بود. ما احساس میکنیم همکاری منطقوی مخصوصاً در چهار ساحه ذیل دارای اهمیت ویژه می باشد: 1. همکاری های اقتصادی، 2. همکاری های ترانزیتی و تجاری، 3. مبارزه با تروریزم، مواد مخدر و قاچاق اسلحه و 4. توسعه امنیت در سرحدات.

افغانستان در مجمع های گوناگون منطقوی اشتراک کرده و تعهد خود را برای همکاری در این ساحات اعلام کرده است. ما خواهان نتایج بهتر از این همکاری های منطقوی در ساحات فوق می باشیم.

 

باور دارم که سازمان ها و میکانیزم های نیرومند و کافی برای افزایش همکاری های منطقوی میان همسایه های مان وجود دارد. مرکزیت افغانستان در منطقه میتواند برای ایجاد روابط نزدیک میان دارالنشاء های سازمان های مهم منطقوی مانند سازمان همکاری های منطقوی جنوب آسیا یا سارک، جی سی سی، سازمان همکاری های شانگهای، سازمان همکاری های اقتصادی آسیای مرکزی و سازمان همکاری های اقتصادی منطقوی مفید واقع گردد. این کار میتواند زمینه خوبی را برای افزایش همکاری های منطقوی برای مبارزه با گسترش تروریزم و مواد مخدر و نیز برای تامین صلح دایمی و همکاری های اقتصادی در منطقه مساعد بسازد. زمان آن فرا رسیده است تا دارالنشاهء فعالی برای پی گیری تدابیر در مورد تطبیق اعلامیه کابل برای همسایه گی خوب ایجاد شده و روی راه های تطبیق آن صحبت گردد. من از کشور برادر جمهوری ترکیه برای تلاش هایش برای میزبانی از نشست های سه جانبه و منطقوی قلباً سپاس گذار هستم.

 

خانمها و آقایان!

 

هشت سال قبل، افغانستان و جامعه جهانی سفر شانرا برای کمک به افغانستان تا صلح دوباره در این کشور تامین شده و منحیث جز فعال خانواده ملل مبدل گردد، آغاز کردند. با درنظرداشت چالش های فراوانی که سد راه ثبات و صلح در افغانستان واقع شده است و با درک تاثیرات که بی ثباتی در افغانستان می تواند بر منطقه و تمامی جهان داشته باشد، تاکید میکنیم که تکمیل موفقانه سفر افغانستان به صلح و ثبات باید هنوز در محراق توجه جهان باقی بماند. صلح و امنیت در جهان وابسته به صلح و ثبات در افغانستان است.

 

برای اینکه تلاش های ما همچنان با اهمیت به پیش برود، من از دوستان و همکاران خود دعوت میکنم تا به کنفرانس کابل که در بهار امسال برگزار خواهد شد، اشتراک کنند.

 

ما مردم افغانستان به شما اطمینان میدهیم که برای رسیدن به دید مشترک همگانی برای افغانستان متعهد هستیم و سخت کار خواهیم کرد.

 

جناب نخست وزیر آقای گوردن برون از میزبانی تان از این کنفرانس مهم یکبار دیگر تشکر و از اشتراک همه شما عالی جنابان در این گردهمائی سپاس گذارم.