رسیدن به آسمایی : 14 . 11 . 2008؛ تاریخ نشر در آسمایی : 15 . 11 . 2008

احمد سیر مهجور

مکثی بر دورنمای انتخاب اوباما

 

 

در اکثر نقاط دنیا مردم از انتخاب اوباما استقبال نمودند، در حقیقت قسمتی از این شادمانیها بازتابی از عدم رضایت مردم جهان از سیاست های ناعادلانه رییس جمهور بوش در قبال قضایای مهم بین المللی میباشد. باوجود این که برای استقرار امنیت و صلح بین المللی هیچیک از کاندیدا های ریاست جمهوری دو حزب مقتدرامریکا کدام طرحی مشخصی را پیشنهاد نکردند، ولی آنچه که سیاست های  آقای اوباما را ازسیاست های آقای بوش متمایز و متباین میسازد این است که سیاست های آقای اوباما بر پایگاه یک ایدیولوژی و یا پیشداوری ایدیولوژیک استوار نمیباشد.

به رغم  این که انتخاب اوباما تحول بزرگ در امر مبارزه با نژاد پرستی و گامی به سوی مساوات در جامعه امریکا محسوب میشود، و موجب تغییرات لازم درعرصه های خدمات اجتماعی و بهداشتی در سیستم رایج درامریکا خواهد شد؛ اما این تحول تاریخی در سیاست خارجی امریکا الزاماً دگرگونی ملموسی ایجاد نخواهد کرد. آینده روشن خواهد ساخت که  آیا دولت مردان جدید امریکا حاضر خواهند بود تا  شمه یی از این طرز تفکر و دست آوردها  را به خاطر نجات و بهبود وضعیت زنده گی ملت های  ستم کشیده که هنوز هم در زیر یوغ استبداد سیاسی ، اقتصادی و مذهبی  رنج میبرند،  به آنها انتقال بدهند  و به خاطر تامین امنیت و  صلح جهانی ، سعادت و آسایش نسبی ملت های ستمدیده که در آتش جنگ ، مرض و فقر میسوزند  اندکی از منافع اقتصادی و جیوپولیتیک خویش بگذرند و یا خیر.

در این چانس تاریخی ، آزادی انتخاب این زمینه را برای امریکایها فراهم کرد تا امروز به مساوات نایل شوند ولی هنوز راهی دور و درازی در جهت تحقق عدالت اجتماعی در پیش  رو مردمان جهان است  تا با تلاش پیگیر خویش بیخ  استبداد ، ظلم و بی عدالتی را از متن جامعه و جهان بردارند و برای به دست آوردن این گمشده ی تاریخ ، اراده و عزم  واقعی خود را نشان بدهند.

مردمان بینوا در گوشه و کنار دنیا  به حدی قربانی بحرانهای داخلی و خارجی شده اند  که حتا برای  حل مشکلات داخلی خود چشم امید به رییس جمهور جدید امریکا دوخته اند و سرنوشت خویش را وابسته به اراده قصر سفید میدانند-  حتا در برخی از کشور ها چون افغانستان مردم در آستانه انتخابات ریاست جمهورخویش به این عقیده اند که هر کسی را امریکا تایید کند همان رییس جمهورافغانستان خواهد شد.

عدم مساوات در همه عرصه های زنده گی اعم از اقتصادی و اجتماعی در جوامع بشری هر روز افزونتر میشود، عده ی معدودی در جهان ، نود در صد سرمایه  دنیا را در اختیار دارد  و به مصرف میرساند. زورمندان عصر ما برای خون انسان ها ارزش دوگانه قایل اند. هنوز هم فرزندان آدم  و حوا از حقوق ، فرصت ها  و امتیازات مساوی در جوامع خود شان برخوردار نیستند.  باید دانست که استبداد ، استعمار، اشغال ، جنگ و اپارتاید در عصر ما مقوله های  زیان بارتر از مقوله ی برده گی در قرن های گذشته میباشند . منطق و اضرار  جنگ  در سطح اندیشه  و عمل  ،انسان قرن بیست و یکم را بیشتر از تبیعض نژادی قرون پارینه رنج میدهند و متضرر ساخته اند.

امروز مبارزات انسان ستم کشیده و سیاهپوست موجب شد که یک انسان سیاهپوست بر قله اهرم  قدرت در امریکا برسد و وی را در مقام صلاحیت و توانایی ایجاد «تغییر» قرار بدهد. اگر اوباما برای بهبود وضعیت اسفبار جهان  اقدام ورسیده گی نکند، جفا به مبارزه و اندیشه خود و قبیله انسانی خود  نموده و به حافظه تاریخ و  امید انسان مظلوم خیانت کرده است.  اگر این امید های انسان مظلوم ، این انسان برده ی دیروز به یاس مبدل شود ، آنگاه دیگر  این انسان محکوم برای استرداد حقوق خویش ، تن به رهبری هم قشر و هم تبارخویش نخواهد داد؛ زیرا دیگر بر وی اعتماد نخواهد کرد. تصدیق و تایید بیعدالتی و پذیرفتن تداوم ظلم به معنای به رسمیت شناختن آن است و نمیتوان آن را در آینده  توجیه نموده و ادعای شعار مبارزه با تبیعض و بیعدالتی را در سر پرورانید.

با درنظرداشت استقبال میلونها انسان از انتخاب آقای اوباما ، حالا باید منتظر بود و دید که آیا آقای اوباما توانایی شکستاندن قالب های فولادین سیستم حاکم در امریکا را دارد  و میتواند در مقابل لوبی های قدرتمند ، صفحه جدیدی را در سیاست خارجی  با پراگماتیزم مبتنی بر ارزش های فکری خودش برای امریکا  در عرصه بین المللی باز کند و عقل را جایگزین زور سازد و به باورها و امیدهای رایدهنده گان خود جامه عمل بپوشاند؛ و یا این که به نحوی از انحاء راه اسلاف خویش را مبنی بر حاکمیت امریکا بر منابع انرژی در جهان به هر قیمت  ادامه میدهد و بازهم مفاهیم چندگانه را برای دیگران  در رابطه به حقوق بشر، آزادی ، مساوات، عدالت و ارزش های دموکراسی مطرح مینماید.

13.11.2008